Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stopp för 75 nya lyor i Fruängen

-

Örbyskolan byggdes ut med ett högstadium förra året. Men verksamhet­en är bara tillfällig – år 2023 läggs det ned. Örbyskolan fick ett högstadium förra året. Ett nytt tillfällig­t skolhus ställdes upp på skolans område och i det två våningar stora huset ryms sex klassrum för årskurs fyra och fem. Det har frigjort plats åt nyanlända elever, och ett högstadium, i skolans huvudbyggn­ad.

Där huserar nu fem klasser i årskurs 7-9, men högstadiet är bara tillfällig­t och kommer att läggas ned år 2023.

– Det ska fasas ut. De elever som börjar årskurs 7 år 2021 får gå ut årskurs 9 här, säger Christina Larsson, rektor på Örbyskolan. Hit hänvisas eleverna Från 2022 ska istället grannskolo­rna Bäckahagen och Sturebysko­lan kunna ta emot områdets äldre elever, eftersom de skolorna byggs ut, enligt Christina Larsson.

– Det är bättre om yngre elever har närmare till sin skola än de äldre. Då kan vi öka antalet klasser i de lägre årskursern­a, om paviljonge­n blir kvar. Vad tycker ni om detta?

– Både och. Det är bra att få ha kvar eleverna hela vägen till åk 9. Det kan bli svårt att rekrytera personal när man vet att det bara är en tillfällig lösning, säger Christina Larsson.

Ulf Walther (S), Örbybo och tidigare ordförande i Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsn­ämnd, är kritisk. I en motion till Stockholms kommunfull­mäktige vill han att Örbyskolan­s högstadium ska permanenta­s. Elevunderl­aget är tillräckli­gt för det, anser han. Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

 ??  ?? TILLFÄLLIG LÖSNING. Örbyskolan får inte behålla sitt högstadium permanent. FOTO: STOCKHOLMS STAD
TILLFÄLLIG LÖSNING. Örbyskolan får inte behålla sitt högstadium permanent. FOTO: STOCKHOLMS STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden