Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Antalet hemlösa i Söderort har ökat

-

Antalet hemlösa ökar i vissa stadsdelar och minskar i andra. I Söderort är ökningen störst, visar den senaste kartläggni­ng från socialförv­altningens.

Det är viktigt att förstå att det ofta inte är samma personer som är hemlösa. De flesta löser situatione­n, men sen kommer nya.

Antalet hemlösa ökar i vissa stadsdelar och minskar i andra. Det visar socialförv­altningens senaste kartläggni­ng av Stockholms hemlösa. Vartannat år gör Stockholms stad en kartläggni­ng av Stockholms hemlösa.

Syftet är att få en överblick av hemlöshete­n i Stockholm och kunna följa utveckling­en över tid.

Den senaste kartläggni­ngen visar att det finns 2 439 hemlösa i Stockholm, varav 163 personer sover utomhus och 185 på härbärge. Detta gäller specifikt för hur det såg ut dygnet 25-26 september 2018 då undersökni­ngen genomförde­s. Inte ökat i takt Antalet hemlösa som sover ute har ökat med 26 personer jämfört med 2016 och det totala antalet som saknar stadigvara­nde boende har ökat med 19 personer, en siff ra som dock inte behöver tyda på en negativ trend.

– Det har ökat med 19 personer på två år och då har också befolkning­en ökat med 56 000 invånare. Vill man se till siffran så har det ju ökat men andelsmäss­igt har det inte det, säger Veronica Wolgast.

– Eftersom vi gör det här vartannat år har man sett över lång tid att hemlöshete­n går ner. Det går åt rätt håll. Det är också viktigt att förstå att det ofta inte är samma personer som är hemlösa. De flesta löser situatione­n, men sen kommer nya. Och det är ju mycket för den bostadsbri­st som råder, fortsätter hon.

Kartläggni­ngen visar också att det är stor skillnad mellan de olika stadsdelar­na på hur hemlöshete­n förändras. Stora skillnader I stadsdelen Enskede-ÅrstaVantö­r har antalet hemlösa ökat mest jämfört med kartläggni­ngen 2016, där 118 personer fler är inrapporte­rade. I Skärholmen har antalet ökat med 90 personer.

Andra stadsdelar där det ökat är Södermalm, Bromma och Hässelby-Vällingby.

Men i 9 av 14 stadsdelar har antalet hemlösa minskat – mest i HägerstenL­iljeholmen och Kungsholme­n där det är 56 respektive 55 färre. Det har också minskat i Rinkeby- Kista, Spånga-Tensta, Östermalm, Norrmalm, Skarpnäck, Farsta och Älvsjö.

Toni Mellblom är avdelnings­chef för social omsorg på stadsdel Hägersten-Liljeholme­n och berättar att de ännu inte har analyserat resultatet, men påpekar att de jobbar mycket vräkningsf­örebyggand­e med målgruppen.

Staden har sedan 2014 ett hemlöshets­program med övergripan­de riktlinjer och mål som alla socialförv­altningar ska utgå ifrån. Men sen har varje stadsdel fria händer för hur de väljer att jobba med hemlöshet.

Hemlöshets­programmet gäller för 2014- 2019 och kommer därför att revideras i år. Josefine Thureson Kämpe

 ??  ?? Socialförv­altningen har gjort en ny kartläggni­ng av Stockholms hemlösa. Antalet har ökat i Söderort. KARTLÄGGNI­NG. AKIVFOTO: KARIN NILSSON
Socialförv­altningen har gjort en ny kartläggni­ng av Stockholms hemlösa. Antalet har ökat i Söderort. KARTLÄGGNI­NG. AKIVFOTO: KARIN NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden