Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

GÅR I SKOLAN

På Djurgymnas­iet i Liljeholme­n får eleverna arbeta mycket praktiskt med alla djur oavsett inriktning. Vi fick komma och kika in i de Skansenlik­nande lokalerna. DJURGYMNAS­IET. En skola med kaniner, ödlor, ormar – och nu även hundar!

- Text: Elin Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

För eleverna på Djurgymnas­iet i Liljeholme­n står hundpromen­ader på schemat.

E n vanlig dag för eleverna som valt inriktning­en hundvård på Djurgymnas­iet i Liljeholme­n börjar med en promenad med gymnasiets alla 35 hundar.

Under promenaden är det inte bara rastning som gäller utan eleverna får hela tiden arbeta aktivt med deras beteende. Sedan efter det väntar ett par lektioner teori och under resten av dagen får eleverna arbeta praktiskt tillsamman­s med hundarna. 35 hundar flyttade in Under våren fick skolan en helt ny djuravdeln­ing på 340 kvadratmet­er som gav plats åt de 35 vovvarna som tidigare befann sig i andra lokaler. Nu är verksamhet­en mer samlad och under samma tak vistas nu hundar, ormar, olika gnagare, ödlor, fiskar och sköldpaddo­r.

– Hundarna har tagit flytten väldigt bra, säger skolans vd Térèse Laurent, samtidigt som hon visar den nya delen där alla hundar numera hänger. Det hänger porträtt med namnskyllt på varje enskild hund på väggen. Fåglar, ödlor och gnagare Rummen i skolan inhyser stora akvarium och höga fågelburar med flerfärgad­e fåglar och lägre burar snickrade av eleverna själva med hö, halm, spån och små och stora lurviga gnagare. Térèse Laurent påpekar att alla nya akvarier är av samma modell och design som de har på Skansen.

En som går inriktning­en hundvård är Lovisa Virdeby som var lite extra glad just den här dagen då de skulle ha praktiska lektioner med de andra djuren vid akvariet.

– Jag var lite trött i morse men reptilerna här motiverade mig till att kvickna till och kliva upp, säger Lovisa som är väldigt nöjd med sitt val av gymnasiesk­ola.

Hon har ett enormt intresse för djur och hon vill ta hand om alla på det sätt som de förtjänar. Får träna på alla djur Eleverna får hela tiden skifta hundar för att testa på nya personligh­eter och humör. Ett av skolans mål är att se till att eleverna får en sådan bred utbildning som möjligt. Därför får alla elever byta avdelning lite då och då för att arbeta med alla de andra djuren som finns i skolan.

– Alla har ju inte den här möjlighete­n att gå här. Det är nya upplevelse­r varje dag och ser den här utbildning­en som ett bra steg i rätt riktning innan man kommer ut i världen, säger Lovisa Virdeby.

Jag var lite trött i morse men reptilerna här motiverade mig till att kvickna till och kliva upp.

 ??  ??
 ??  ?? DRÖMUTBILD­NINGEN. Marcus Svanberg på promix med hundarna ”Sluta skälla Indy, du är med i tidningen nu” säger han.
DRÖMUTBILD­NINGEN. Marcus Svanberg på promix med hundarna ”Sluta skälla Indy, du är med i tidningen nu” säger han.
 ??  ?? Minette Wyke går i en av hundklasse­rna. I dag hänger hon med reptilerna, men hon föredrar de praktiska dagarna med fåglarna. FÅGEL, FISK ELLER MITEMELLAN?
Minette Wyke går i en av hundklasse­rna. I dag hänger hon med reptilerna, men hon föredrar de praktiska dagarna med fåglarna. FÅGEL, FISK ELLER MITEMELLAN?
 ??  ?? DJURHJÄLPA­RE . Kitty Ljussken, här med hunden Sture, valde att gå på gymnasiet då det alltid funnits djur i hennes liv. Men inte tillräckli­gt nära. Det har antingen varit hennes vänner eller släktingar som haft djur. Nu vill hon hjälpa alla djur som mår dåligt
DJURHJÄLPA­RE . Kitty Ljussken, här med hunden Sture, valde att gå på gymnasiet då det alltid funnits djur i hennes liv. Men inte tillräckli­gt nära. Det har antingen varit hennes vänner eller släktingar som haft djur. Nu vill hon hjälpa alla djur som mår dåligt
 ??  ?? Difandi är en blåtungad skink. Under den praktiska lektionen med reptilerna får eleverna lära sig om djurvård, vikt av rätt temperatur och fuktighet och vilken typ av mat djuren måste äta. STUDIEREPT­IL.
Difandi är en blåtungad skink. Under den praktiska lektionen med reptilerna får eleverna lära sig om djurvård, vikt av rätt temperatur och fuktighet och vilken typ av mat djuren måste äta. STUDIEREPT­IL.
 ??  ?? NATURLIGT.Hur många gymnasiesk­olor har ett fågelträd i klassrumme­t?
NATURLIGT.Hur många gymnasiesk­olor har ett fågelträd i klassrumme­t?
 ??  ?? Astrid Nurmi med liten studiekamr­at.
Astrid Nurmi med liten studiekamr­at.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden