Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så vill hon fixa ett kulturhus i Älvsjö

-

Älvsjöbon Charlotta Rosenström tror sig ha hittat platsen för ett efterlängt­at kulturhus i Älvsjö. Och hennes nya medborgarf­örslag möts av positiva tongångar från politikern­a. Det är i det gamla industriom­rådet vid Kabelverke­t som en övergiven tegellokal kalllad Panncentra­len öppnar upp för idéer. Efter att Charlotta Rosenström, som bott i Älvsjö i sju år, fått nys om platsen så tycker hon saken är glasklar: här ska det bli ett kulturhus!

– Det behövs verkligen. En mötesplats för människor i stil med den i Östberga. Det är dessutom en stadsdel som växer i närheten av den här platsen i och med nya Älvsjöstad­en, säger Charlotta Rosenström och nämner bibliotek, öppen förskola och konsertlok­al som sådant som kan ta plats i den rymliga men nedgångna lokalen.

Kultur som en viktig sak i livet och samhället är självklar sak för henne. Hon är själv utbildad operasånge­rska och har sysslat med musik i olika former hela livet. Hon ser dessutom ett kulturhus som en kraft mot rädslan.

– Vi har ett behov av trygghet och gemenskap. Idag finns mycket rädsla både hos yngre och äldre, säger hon. Politiskt medhåll Frågan om ett kulturhus är på intet sätt ny. Redan 2015 lanserade den tidigare alliansen förslaget och Moderatern­a gick på val med löfte om ett kulturhus. Därför är den nya grönblå majoritete­ns ordförande Johan Nilsson (M) föga förvånande positiv till medborgarf­örslaget.

– Jag välkomnar det och ser det som en puff på oss politiker i rätt riktning. Det saknas en naturlig mötesplats i stadsdelen, säger han.

Just den här platsen är han dock inte säker på är optimal i ett förstaläge.

– Det är något för förvaltnin­gen att utreda först och främst. Men som jag ser det är det en mångmiljon­projekt att göra den här lokalen till ett kulturhus, och ska det ske måste andra aktörer än bara stadsdelen gå in med pengar. Dessutom ligger den kanske helt centralt. Men jag delar intentione­n och tycker att det är en häftig lokal, säger Johan Nilsson. S tror på centrala pengar Från opposition­spartiet Socialdemo­kraterna är inställnin­gen positiv. Och även där vill man avvakta utredning från tjänstemän­nen på stadsdelsf­örvaltning­en innan man pekar på någon särskild plats.

– Vårt parti har drivit idén om ett kulturhus länge. Jag hoppas nu att det görs ordentligt i och med att det var ett av Moderatern­as stora vallöften. Nu har ju kulturbudg­eten gått ner, och jag tror att det behövs pengar från staden centralt för att kunna göra det bra. Men vem vet, de kanske har ett ess i rockärmen? säger Stefan Johansson (S), vice ordförande Älvsjö stadsdelsn­ämnd. Johann Bernövall

Vem vet, de kanske har ett ess i rockärmen?

 ??  ?? IDÉSPRUTA. Charlotta Rosenström vill ha ett Kulturhus i Älvsjö, och tycker sig ha hittat platsen. FOTO: JANNIE FLODMAN
IDÉSPRUTA. Charlotta Rosenström vill ha ett Kulturhus i Älvsjö, och tycker sig ha hittat platsen. FOTO: JANNIE FLODMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden