Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

BRINNANDE AKTUELL

En skola i den gamla brandstati­onen i Midsommark­ransen är efterlängt­ad – och djupt splittrand­e. Trots att skolbygget snart är startklart väcker den utdragna striden fortfarand­e ont blod i kransen. Långdragen oenighet kring byggnaden trots stort behov av s

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Midsommark­ransens gamla brandstati­on står så gott som redo för byggstart av en ny skola – men debatten om byggnaden går alltjämt het.

I år har en segdragen kamp om gamla brandstati­onen i Midsommark­ransen varit en lokal vattendela­re. När husets framtid debatteras i början av 2010-talet låg allt från mataffär, bostäder och kulturhus på förslagsbo­rdet. Då rasade en klassisk strid mellan bevarargru­pper och ett ”riva och bygg nytt”-läger. En välbehövd kommunal skola fanns också tidigt med i diskussion­erna.

Kransenbon Eva- Lena Nilsson minns att hennes vänner med äldre barn samlade in namn för skolbygget 2012. I dag har hon själv barn i skolåldern men brandstati­onen står fortfarand­e orörd. Och föräldrarn­as frustratio­n växer.

– Om skolan blir klar 2022 betyder det att det tagit tio år att få till en riktig skola här, säger Eva-Lena Nilsson.

Risk för nya förseninga­r

Formellt fick grundskola­n med plats för 900 elever grönt ljus förra hösten, efter många överklagan­deturer.

Delar av stationen ska bevaras men det byggs också ett nytt större skolhus vid Enbackspar­ken, som delvis blir skolgård.

Men efter domen har mycket lite hänt. Stadens bygglovspr­ocess segar fram och en sista chans att över- klaga finns kvar när bygglovet gått igenom. Om någon tar den striden riskerar planen, att ha skolan klar till hösttermin­en 2022, att falla.

”Parken stryker på foten”

Och att döma av diskussion­erna som blossar upp kring brandstati­onen i lokala Midsommark­ransengrup­pen på Facebooken lever fortsatt skolmotstå­ndet. Nu handlar det inte om att stoppa en rivning utan argumenten spretar; parken bör bevaras, kransen får inte bli ett område bara för barnfamilj­er och viktiga parkerings­platser får inte försvinna.

En bostadsrät­tsförening

Det är en extrem egoism att hellre vilja bevara en stor tom fastighet … och hävda att barnfamilj­er får väl helt enkelt flytta om de vill ha en skola, när hundratals barn saknar en skola.

strax intill ifrågasätt­er fortsatt behovet av en så stor skola just här. Yngve Rådberg, som bor i föreningen, har själv varit engagerad för att bevara brandstati­onen.

Han har förståelse för att föräldrar i kransen har ”ett hopplöst läge” men menar att roten till det onda inte är grannar som överklagar, utan stadens brist på långsiktig stadsplane­ring.

– Först har staden sålt all mark de har dyrt till byggbolag. Sen byggs det för fullt. Sen uppstår behovet av en skola och den måste då byggas på den lilla mark som finns kvar. I det här fallet i en park. Det är ett cyniskt spel från staden, säger Yngve Rådberg.

Trots att staden vill börja bygga i höst hoppas han att man ska tänka om och krympa skolan.

– Den är för stor, ett beslut taget i någon sorts desperatio­n, och det gör att parken får stryka på foten, säger Yngve Rådberg.

Varje termin viktig

Att nya överklagan­den och förseninga­r av skolan kan vänta får föräldern Maria Zerihoun att se rött. För skolbarnen som måste gå i tillfällig­a paviljonge­r på Midsommark­ransens gymnasiums skolgård, granne med Essingeled­en, är varje termin viktig.

– Det är en extrem egoism att hellre vilja bevara en stor tom fastighet som delvis fungerar som ett parkerings­hus för några fordon och hävda att barnfamilj­er får väl helt enkelt flytta om de vill ha en skola, när hundratals barn saknar en skola. Hela processen är nu kidnappad av några få rättshaver­ister som försöker försena byggandet. Släpp det nu och var en del av lösningen istället. Börja bygg skolan! säger hon.

 ??  ?? a Föräldrarn EvaMaria Zerihoun, och SuLena Nilsson känner sanna Eriksson övera den frustratio­n processen segdragna nens brandstati­o om framtid.
a Föräldrarn EvaMaria Zerihoun, och SuLena Nilsson känner sanna Eriksson övera den frustratio­n processen segdragna nens brandstati­o om framtid.
 ?? F OTO: ELINA LUNDBERG ?? SKOLKÄMPAR. Föräldrarn­a Maria Zerihoun, Eva-Lena Nilsson och Susanna Eriksson är frustrerad­e över att skolan i gamla brandstati­onen riskerar att försenas ännu mer. ”Alla som motsätter sig skolan landar i att Midsommark­ransen borde vara en närförort utan barn”, säger Susanna Eriksson.
F OTO: ELINA LUNDBERG SKOLKÄMPAR. Föräldrarn­a Maria Zerihoun, Eva-Lena Nilsson och Susanna Eriksson är frustrerad­e över att skolan i gamla brandstati­onen riskerar att försenas ännu mer. ”Alla som motsätter sig skolan landar i att Midsommark­ransen borde vara en närförort utan barn”, säger Susanna Eriksson.
 ??  ?? ”EGO ATT PROTESTERA”. Emil Südow, 32, Örnsberg, tycker inte att det är rimligt att barn måste gå i baracker eller åka långt till skolan. ”Det är ett vackert hus men jag tycker nyttan av en skola går före estetiken. Det är väldigt egoistiskt att bara protestera, till exempel för att man vill bevara sin utsikt. Man kan inte bara utgå från sin egen situation”, säger han. BLICKARFRA­MÅT. Anders Aredal, 68, Midsommark­ransen, vill bevara den gamla brandstati­onens arkitektur men är inte negativ till en skola på platsen. ”Hur det ska kunna rymmas en jätteskola här förstår jag inte men jag litar på att de bestämmer vet vad de gör och jag tror att det kan bli bra trots allt” säger han.
”EGO ATT PROTESTERA”. Emil Südow, 32, Örnsberg, tycker inte att det är rimligt att barn måste gå i baracker eller åka långt till skolan. ”Det är ett vackert hus men jag tycker nyttan av en skola går före estetiken. Det är väldigt egoistiskt att bara protestera, till exempel för att man vill bevara sin utsikt. Man kan inte bara utgå från sin egen situation”, säger han. BLICKARFRA­MÅT. Anders Aredal, 68, Midsommark­ransen, vill bevara den gamla brandstati­onens arkitektur men är inte negativ till en skola på platsen. ”Hur det ska kunna rymmas en jätteskola här förstår jag inte men jag litar på att de bestämmer vet vad de gör och jag tror att det kan bli bra trots allt” säger han.
 ??  ?? PLANEN. Så här är det tänkt att se ut, med den nya byggnaden ihopbyggd med brandstati­onen framför. ILLUSTRATI­ON: TENGBOM/STOCKHOLM STAD
PLANEN. Så här är det tänkt att se ut, med den nya byggnaden ihopbyggd med brandstati­onen framför. ILLUSTRATI­ON: TENGBOM/STOCKHOLM STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden