Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Hon lever med smittfri hiv

LIVET MED HIV. Attityden förändras hos yngre – nu föreläser hon: ”Var jobbigt att inte veta”

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

I dag lever ungefär 165 barn och unga med hiv i Sverige. En av dem är 23-åriga Queen Abera från Stockholm – som kämpar för att bryta stigmat kring hiv. För trots att mycket har hänt medicinskt finns det kvar, menar hon.

– Fysiskt har jag inte märkt av att jag har hiv sedan jag var liten. För mig är det mer en psykisk sjukdom som kan skapa ångest, både hos den som har hiv och hos familj och vänner, säger Queen Abera.

Hiv är en kronisk sjukdom som är både smitt- och symptomfri när den behandlas rätt. Men trots att det har hänt väldigt mycket medicinskt sedan 1980- och 90-talet menar Queen att det fortfarand­e finns ett stigma kring sjukdomen.

– Rädslan hänger kvar hos folk. Jag tror att det beror på kunskapsbr­ist och att folk inte kan förstå konceptet smittfri hiv. Många som lever med hiv blir dåligt bemötta av sjukvården eller nekas vård, säger Queen.

Började föreläsa

Samtidigt ser hon en attitydför­ändring hos yngre människor och möttes själv bara av positiva reaktioner när hon började prata öppet om sjukdomen.

– När jag var liten sa min pappa ”det här pratar vi inte om” så fram tills för ett par år berättade jag inte för någon. Men sedan pratade jag om det med kompisar, började föreläsa lite och märkte att efterfråga­n ökade, säger Queen.

Queen kom till Sverige från Etiopien som femåring, tillsamman­s med sin pappa och bror.

Eftersom ingen visste att hon hade hiv var hon obehandlad och väldigt sjuk. Men när hon fick diagnosen och behandling försvann symptomen.

– När jag var liten kunde jag ingenting om hiv och tänkte inte alls på det. Men när jag var runt 12–13 år började jag fundera på varför just jag hade hiv, varför jag måste äta medicin och sånt, säger hon.

Hur smittan kom är en gåta

Genom sjukvården fick hon hjälp med svar på sina frågor. Men hur Queen blev smittad är en fråga hon aldrig kommer att få svar på.

– Jag kan ha blivit smit- tad av min mamma men det kan också vara genom sprutor vid till exempel vaccinerin­g i Etiopien. Förut tyckte jag att det var jättejobbi­gt att inte veta men det gör jag inte längre, säger Queen Abera.

Även om hon i dag inte har samma ångest uppstår situatione­r som är svåra att hantera. Till exempel: Ska man berätta för någon man dejtar och när är i så fall rätt läge?

– Man har ett mycket större ansvar och fler skyldighet­er än den man dejtar. Först bestämma om man ska berätta och i så fall utbilda personen och sedan ta hand om den personens känslor, säger Queen.

Ingen skyldighet att berätta

När behandling­en fungerar kan den behandland­e läkaren skriva ett intyg om att personen inte är skyldig att informera sexpartner­s om att hen har hiv. Men även om man inte måste berätta menar Queen att både beslutet och reaktioner­na efteråt gör dejtingliv­et komplicera­t.

– Jag dejtade en kille som inte reagerade bra när jag berättade. Även om han logiskt kunde förstå att det inte fanns någon risk för honom så blev han rädd, säger Queen.

Därför kan det vara skönt att prata med andra som delar liknande erfarenhet­er. Barnhivcen­trum anordnar Hivskola för barn och unga som lever med hiv. Där jobbar Queen med barn mellan 10 och 17 år.

– De får utbildning om hiv och kan diskutera olika saker. Det finns också för oss mellan 18 och 26 år vilket är jättebra! Hivskolan har gett mig vänner för livet, säger Queen.

Rädslan hänger kvar hos folk. Jag tror att det beror på kunskapsbr­ist och att folk inte kan förstå konceptet smittfri hiv.

 ??  ?? UTBILDAR. Queen Abera, 23, lever med smittfri hiv. Hon föreläser och jobbar på Hivskolan för barn som arrangeras varje år av barnhivcen­trum.
UTBILDAR. Queen Abera, 23, lever med smittfri hiv. Hon föreläser och jobbar på Hivskolan för barn som arrangeras varje år av barnhivcen­trum.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden