Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Det här gör SL för att tysta tvärbanan

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Efter en folkstorm mot tvärbanans oljud, främst i Gröndal, ska nu SL genomföra flera åtgärder för att få vagnarnas framfart längs hela sträckan att väsnas mindre.

Vi håller extra koll nu eftersom många tyckt att det har låtit väl högt.

Efter en folkstorm mot tvärbanans tjutande, bullrande och dånande oljud gör nu SL flera insatser för att tysta vagnarnas framfart längs hela sträckan. Tvärbanan ska väsnas mindre ”väldigt, väldigt snart”. Under hösten tyckte många stockholma­re att tvärbanan lät värre och högre än någonsin tidigare. Särskilt många klagomål kom från boende i Gröndal som tyckte att oljuden från tvärbanan dånade ända in i lägenheter­na.

SL tog till sig oljudsilsk­an och drog igång en utredning för att slå fast om bullret faktiskt ökat. Svaret är ja.

– Vi har varit på flera olika ställen och mätt och ja, våra mätningar har visat att det varit ovanligt bullrigt. Främst i Gröndal, säger Aleksander Krajisnik, presstales­person på SL.

SL:s utredning slår fast flera orsaker till oljuden.

Ojämna spår

I Gröndal och Liljeholme­n har det visat sig att bullret framför allt berott på ojämna spår som gett ett ovanligt högt rullningsl­jud.

– Därför har vi i januari slipat spåren här, säger Aleksander Krajisnik.

Ett annat skäl till att det bullrar är att växlar och spårkorsni­ngar ger slagljud ifrån sig när vagnarna passerar. För att bli av med det här oväsendet ska växlar justeras under året.

Skriker i skarpa kurvor

SL har också noterat att hjulen skriker högt i skarpa kurvor.

– Det vi kan göra åt det är att smörja spåren och slipa hjulen. Det vi gör vi alltid

kontinuerl­igt på banorna, men vi håller extra koll nu eftersom många tyckt att det har låtit väl högt, säger Aleksander Krajisnik.

När kommer boende utmed och resenärer på tvärbanan uppleva att den går tystare och behagligar­e?

– Förhoppnin­gsvis väldigt väldigt snart. Jag tror att folkstorme­n var som mest intensiv under hösten och tidigt i vinter. Sen vi tillkännag­av att vi särskilt tittar på detta upplever vi att det har lugnat sig. Vi hoppas våra insatser nu och framöver får effekt, säger Aleksander Krajisnik.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OVÄSEN. Spåren i Liljeholme­n och Gröndal har slipats efter mängder med klagomål på buller och tjut när tvärbanan rulllar fram.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OVÄSEN. Spåren i Liljeholme­n och Gröndal har slipats efter mängder med klagomål på buller och tjut när tvärbanan rulllar fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden