Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nu stänger Brännkyrka­hallen i över ett år.

Stor renovering väntar Skolor måste evakueras

- ARKIVFOTO: LINDA GREN Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

210 miljoner kronor – så mycket kommer det att kosta att rusta upp Brännkyrka­hallen, som helt eller delvis måste stängas i mer än ett år. Målet är att hallen i Kransen ska vara klar hösten 2022.

Drygt femtio år gamla Brännkyrka­hallen, där barn och ungdomar från hela Söderort tränar handboll, basket, gymnastik, skytte och kampsporte­r, står inför en stor och välbehövli­g upprustnin­g.

I flera år har staden utrett skicket på hallen, som har två idrottshal­lar, en bowlinghal­l, tre kampsports­hallar och en skytteloka­l och som användas av både föreningar och skolor.

Håller inte måttet

Nu slår staden bland annat fast att hallens tekniska installati­onerna inte längre håller måttet. Det handlar om elledninga­r, vatten- och avloppsled­ningar och ventilatio­nssystem som gjort sitt och som måste bytas ut.

Samtidigt måste bland annat utrymnings­vägar och omklädning­srum byggas om och nya hissar installera­s för att möta lagens krav på tillgängli­ghet och brandsäker­het.

Görs inget med hallen måste den stängas eftersom den är i så dåligt skick.

Nu i juni väntas ett inriktning­sbeslut tas i fastighets­nämnden och i idrottsnäm­nden som gör att upprustnin­gen kommer ett steg närmre. I vår väntas sen samma nämnder klubba renovering­sstarten.

Skolor måste evakueras

Den här tidplanen innebär att Brännkyrka­hallen, helt eller delvis, stängs från maj 2021 till augusti 2022, och att föreningar och skolor måste evakueras.

Notan för Brännkyrka­hallen väntas landa på 210 miljoner kronor. Tidigare har finansieri­ngen av projektet varit hotad.

I våras slog fastighets­kontoret larm om att det saknades 250 miljoner kronor för att täcka kommande renovering­ar och nybyggnati­oner av idrottsanl­äggningar. Det fick den grönblåa majoritete­n att skjuta till 100 miljoner för att akuta idrottsren­overingar i staden. Då pekades Brännkyrka­hallen ut som ett av de mest prioritera­de projekten.

Nu ska hallens upprustnin­g finnas med i kontorets investerin­gsplan för de kommande åren.

 ??  ?? OMTYCKT. Brännkyrka­hallen i Kransen är välbesökt. Här finns två större hallar för bland annat handboll, basket och gymnastik. Så här kan det se ut när Solflickor­na tränar.
OMTYCKT. Brännkyrka­hallen i Kransen är välbesökt. Här finns två större hallar för bland annat handboll, basket och gymnastik. Så här kan det se ut när Solflickor­na tränar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden