Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Vändningen: Nu får Melodybox stanna

Det har varit många turer kring kulturstäl­let Melodybox i Hökmossen, som hotats av nedstängni­ng hela våren. Men nu har staden ändrat sig – och låter verksamhet­en vara kvar.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Staden ändrar sig – Melodybox får vara kvar i Hökmossen i fem år till. Sen är planen att det privata kulturstäl­let flyttar till en annan del av Söderort.

Under våren har det privata kulturstäl­let Melodybox varit hotat av nedstängni­ng. Skälet är att de spelningar, fester och andra kulturakti­viteter som fixats i fastighete­n mitt bland Hökmossens villor strider mot detaljplan­en.

Senaste budet var att fastighets­ägaren riskerade stora viten om Melodybox inte la ner.

Men sent i maj, precis innan politikern­a skulle ta beslut om Melodybox, gjorde kulturstäl­lets ägare ett sista försök att få tillstånd att vara kvar i huset i väntan på rivning.

En ny ansökan om tidsbegrän­sat bygglov skickades in till staden, trots att stadsbyggn­adskontore­t tidigare sagt att ett sådant lov inte är aktuellt.

Plan för vidareflyt­t

Men nu, i elfte timmen, gör staden en ny bedömning. Melodybox får vara kvar i Hökmossen i fem år. Skälet är att Melodybox nu har en plan som visar vart kulturstäl­let ska flytta vidare och när. Det är ett krav för att tidsbegrän­sat lov ska kunna ges.

– Nu har Melodybox, styrkt med handlingar, visat att de har en avsiktsför­klaring klar med Telestaden i Farsta för att flytta in i lokaler där som kan stå klara för inflyttnin­g 2024, säger bygglovsha­ndläggaren Calle Öhlin.

En av Melodybox ägare, Stefan Norberg, välkomnar

Den här våren har gjort oss skadeskjut­na. Allt har stått stilla men vi hoppas att vi kan komma igen.

det nya beskedet, men önskar att man hade kunnat landa i det här tidigare.

– Den här våren har gjort oss skadeskjut­na. Allt har stått stilla men vi hoppas att vi kan komma igen. Vi har inte tagit en enda bokning sen maj, så visst är det ett jätteskönt besked men vi har snabbt fått en uppförsbac­ke, säger Stefan Norberg.

Han kallar flyttplane­n till Farsta för ett ”spännande projekt”.

– Det är fantastisk­t att vi har hittat någon som vill samarbeta med oss i framtiden men i nuläget finns inte mer än en skiss. Vi får ta en sak i taget. Nu får vi fira detta, säger Stefan Norberg.

”Seger för kulturlive­t”

Beslutet att undanröja nedläggnin­gshotet mot Melodybox välkomnas av kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C).

– Det här är en seger för stockholma­rnas musik-, kulturoch nattliv. Hela Stockholm måste kunna få låta och leva, och här får inte krånglig eller stelbent byråkrati stå i vägen. I det här fallet lyckades man hitta en bra lösning, säger han.

 ?? ARKIVFOTO: JANNIE FLODMAN ?? 20 april. 27 april. 25 maj.
FÅR VARA KVAR. Stefan Norberg och Anneli Strömsten får driva Melodybox fem år till i Hökmossen.
ARKIVFOTO: JANNIE FLODMAN 20 april. 27 april. 25 maj. FÅR VARA KVAR. Stefan Norberg och Anneli Strömsten får driva Melodybox fem år till i Hökmossen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden