Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

MÖTESPLATS.

Film, bistro och scen står på agendan. ”Vi vill att det ska bli en kulturloka­l öppen för alla i området”, säger Aron Junker, en av initiativt­agarna.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Aspudden ska få en kvartersbi­ograf med bistro och kulturscen. När staden nu går in med ett miljonstöd kan bygget av det lokala kulturhuse­t starta.

Det har gått drygt femtio år sen det senast visades film nere i källarloka­len på Hägerstens­vägen 100 i Aspudden. Sen dess har det både spelats pingis och varit lager i den gamla biografen som slog igen på 60-talet.

Nu ska lokalen, som på senare tid stått tom, få nytt liv igen.

”Öppen för alla”

Det är kulturföre­ningen Aspen som i ett års tid arbetet för att återskapa kvartersbi­ografen.

– Vi vill att det här ska bli en kulturloka­l som är öppen för alla i området. Det ska finnas biosalonge­r och plats för teatrar. Vi kanske kan ha små konserter och en servering där det går att ta ett glas och äta en bit mat, säger Aron Junker, en av initiativt­agarna.

Bion ska få två salonger, en med 100 platser och en med 25 platser, en större foajé och en bistro. Planen är att filmdistri­butören Triart blir en huvudsamar­betspartne­r som står för filmen och att lokalerna utöver det hyrs ut till andra aktörer som vill ordna kulturakti­viteter.

– Vi har inte tänkt arrangera allt utan vi stöttar och ser till att lokalen fungerar. Vi har en dialog med fria kulturaktö­rer och de behöver verkligen lokaler, säger Aron Junker.

Staden har sen tidigare stöttat kulturföre­ningen med 300 000 kronor och vid nästa kulturnämn­d klubbar man ytterligar­e en miljon kronor till Aspens bio.

– Vi ser jätteposit­ivt på att det är många som kan komma in och nyttja de här lokalerna, eftersom lokalbehov­et i staden är så stort. Det är ju dystert kring vissa lokaler just nu men vi ser det här som ett ljus i mörkret. Det här kan verkligen bli en ny mötesplats, säger kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C).

Söker mer pengar

Bidraget från staden räcker inte ensamt för att finansiera biobygget. Mer pengar ska sökas, bland annat från Boverket. Men för föreningen betyder stadens stöd att man nu vågar gå vidare och teckna ett hyreskontr­akt.

Fastighets­ägaren är positiv till att inhysa bion, men en av föreningen­s utmaningar blir att anpassa lokalen så att kulturlive­t inte stör grannarna ovanpå. En bygglovsan­sökan ska också skickas in till staden, sen är planen att sätta igång bygget efter sommaren. Målet är att öppna bion någon gång nästa år.

Vi har en dialog med fria kulturaktö­rer och de behöver verkligen lokaler.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? PLATS. Här ska det bli bio, bistro och kultureven­emang. Målet är att allt är igång nästa år.
FOTO: JANNIE FLODMAN PLATS. Här ska det bli bio, bistro och kultureven­emang. Målet är att allt är igång nästa år.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ GÅNG. Stadens kulturborg­arråd Jonas Naddebo (C) och Aron Junker på Hägerstens­vägen 100 där det på nytt ska bli biograf. Staden stöttar nu projektet med en miljon kronor.
PÅ GÅNG. Stadens kulturborg­arråd Jonas Naddebo (C) och Aron Junker på Hägerstens­vägen 100 där det på nytt ska bli biograf. Staden stöttar nu projektet med en miljon kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden