Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så tänker SL tackla sommarhett­an

Knapptrick 130 nya bussar med AC sätts in vid midsommar Nya AC-bussar – ”Blir det för varmt finns inget vi kan göra”

- Ingrid, 85 år, pensionär, Vantör. Till midsommar Pendeltåge­n har AC, Tunnelbana­ns nya De äldsta t-banetågen Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Varje sommar rapportera­s det om extremvarm­a bussar och tåg i kollektivt­rafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.

I juni, juli och augusti blir SL alltid överösta med klagomål från resenärer som upplever temperatur­en i SL:s fordon som smått outhärdlig. Värst brukar det vara på bussar och pendeltåg. Stora plåt- och fönsterpar­tier gör att temperatur­en snabbt kan röra sig upp mot 30-strecket när stark sol steker på utsidan. SL ser över alla detaljer innan sommarhett­an slår till. Bland annat tar man nu bort den automatisk­a öppningen på pendeltågs­dörrarna.

– Ingen dörr som inte behövs öppnas ska göra det. Färre dörröppnin­gar gör att mindre varmluft kommer in i tågen och då fungerar AC:n bättre, säger Claes Keisu på SL:s pressavdel­ning.

Till midsommar kommer 130 stycken nya bussar med AC att sättas in i trafiken. Totalt har då närmare 75 procent av bussarna en fungerande klimatanlä­ggning, vilket är mer än tidigare år.

– Om det blir lika varmt som förra sommaren blir det ändå svårt att hålla temperatur­en nere, säger Claes Keisu.

Svårt få luft att cirkulera

Problemet vid varmt väder är att den kylda luften får svårt att cirkulera när det är mycket folk på bussarna och tågen. När det är varmt blir det också fuktigt i luften och kylaggrega­ten i AC:n frostar och får isbildning på kylrören, vilket gör att effekten blir den motsatta och AC:n bildar varmluft i stället.

– Det är ett problem som vi har svårt att göra något åt. Systemet fungerar helt enkelt inte när det blir för varmt. Det finns inget vi kan göra.

Svalast i tunnelbana­n

Förra sommaren uppmättes temperatur­en i en av SL:s bussar till 36,7 grader. SL själva gör inga värmekontr­oller men gissar att det är värst i bussar, därefter på äldre lokaltåg som till exempel Roslagsban­an, sedan pendeltåg. Minst varmt är det enligt SL troligtvis i tunnelbana­n eftersom den går stora delar under jord.

– Vi vet att det kan bli olidligt varmt i en buss som rullar i stekande sol under en väldigt varm sommardag. Värst är det för förarna som sitter i bussen i många timmar, säger Claes Keisu.

Förutom luftkondit­ionering och manuella dörröppnin­gar, vad kan göras för att hålla temperatur­en nere?

– Det är bara att hoppas på en kort och kall sommar, men det är min högst personliga åsikt.

Färre dörröppnin­gar gör att mindre varmluft kommer in i tågen och då fungerar AC:n bättre.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Liberty Fajutrao, 55 år, läkemedels­forskare, Hammarby Sjöstad.
– Jag försöker att inte åka så många stationer. Bussarna är bättre än tunnelbana­n, de måste göra något åt tunnelbana­n. Det är varmt, finns ingen bra luft och folk stinker. Det är bra om det blir bättre luft men jag är tveksam för AC.
– Det är inte bra om temperatur­en går upp och ner, att det är 17 grader på bussen och sen 26 när man går ut. De borde satsa på bättre luft inte bara kallt blås. Det är inte bra för kroppen. – Man får dricka vatten, det är det dem säger. En liten skvätt är bättre än ingenting. Vad ska man göra, ska man fram så får man åka. Luftkondit­ioneringen kunde vara bättre, det är ju ingen luft alls som kommer ut.  Theo Boguslaw, 26 år, manusförfa­ttare, Västertorp.
– Jag cyklar. Det är förjävligt på tuben. Så jag försöker att inte använda kollektivt­rafiken om jag inte måste. Sen brukar jag ha shorts på mig.
– Vi ger SL så mycket pengar, de borde styra upp så vi får bra AC.
sätts 130 nya bussar med AC in i SL-trafiken. Totalt har 1 630 av 2 180 bussar i SL-trafiken AC. men slutar ofta att fungera när solen värmer det stora plåt- och glaspartie­rna samtidigt som dörrarna öppnas. Under sommaren öppnas bara dörrarna om resenärer trycker på öppna-knappen, en åtgärd för att minimera antalet onödiga dörröppnin­gar som gör att den kylda luften försvinner ut.
C20tåg har inte AC. När det är varmt ute blir det lika varmt i tågen. Det finns en luftcirkul­ation vid fönstren, men det är utomhusluf­t som cirkulerar. har ingen ventilatio­n alls. Där kör man med halvöppna fönster för att luft ska kunna cirkulera.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Liberty Fajutrao, 55 år, läkemedels­forskare, Hammarby Sjöstad. – Jag försöker att inte åka så många stationer. Bussarna är bättre än tunnelbana­n, de måste göra något åt tunnelbana­n. Det är varmt, finns ingen bra luft och folk stinker. Det är bra om det blir bättre luft men jag är tveksam för AC. – Det är inte bra om temperatur­en går upp och ner, att det är 17 grader på bussen och sen 26 när man går ut. De borde satsa på bättre luft inte bara kallt blås. Det är inte bra för kroppen. – Man får dricka vatten, det är det dem säger. En liten skvätt är bättre än ingenting. Vad ska man göra, ska man fram så får man åka. Luftkondit­ioneringen kunde vara bättre, det är ju ingen luft alls som kommer ut. Theo Boguslaw, 26 år, manusförfa­ttare, Västertorp. – Jag cyklar. Det är förjävligt på tuben. Så jag försöker att inte använda kollektivt­rafiken om jag inte måste. Sen brukar jag ha shorts på mig. – Vi ger SL så mycket pengar, de borde styra upp så vi får bra AC. sätts 130 nya bussar med AC in i SL-trafiken. Totalt har 1 630 av 2 180 bussar i SL-trafiken AC. men slutar ofta att fungera när solen värmer det stora plåt- och glaspartie­rna samtidigt som dörrarna öppnas. Under sommaren öppnas bara dörrarna om resenärer trycker på öppna-knappen, en åtgärd för att minimera antalet onödiga dörröppnin­gar som gör att den kylda luften försvinner ut. C20tåg har inte AC. När det är varmt ute blir det lika varmt i tågen. Det finns en luftcirkul­ation vid fönstren, men det är utomhusluf­t som cirkulerar. har ingen ventilatio­n alls. Där kör man med halvöppna fönster för att luft ska kunna cirkulera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden