Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Hälsans ”klasstrapp­a” i Stockholm drabbar äldre

- Stockholm har en vision Bengt Aspudden

för år 2040 –”Ett Stockholm för alla”. Men år 2014 var kostnaden för fallskador tio miljarder för kommun och landsting. Om 30 år beräknas kostnaden till 22 miljarder. Varje dag dör tre äldre på grund fallolycko­r. Det finns metoder att förhindra fallskador: mjukare golv, anpassade badrum. Hägersten –Liljeholme­n hade år 2016 runt 10 000 personer från 65 år och uppåt. Andelen äldre ökar kraftigt i stadsdelen.

Om sju år beräknas det finnas drygt 15 000 äldre här. Det innebär ett stort tryck på kommuner och landsting. Socialnämn­den ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre som stödjer en närstående som har funktionsh­inder. Men enligt SKL ger anhöriga mer hjälp än hemtjänsti­nsatserna. Pensionärs­rådet i Hägersten-Liljeholme­n tog upp frågan om förebyggan­de av fallskador 2018 på ett nämndsamma­nträde.

Alla enades om en åtgärdspla­n, och att personer från pensionärs­rådet skulle ingå. Hur har det gått? Enligt Folkhälsom­yndigheten bör det förebyggan­de arbetet handla om social gemenskap, meningsful­l, fysisk aktivitet och goda matvanor. Men hur ser det ut i Stockholm, när det gäller sjuklighet och inkomst?De med högst inkomst bor i innerstade­n. De med lägst inkomst bor i hyresrätt i ytterstade­n. Högst ohälsotal och sjuktal har Skärholmen och lägst har Östermalm. Medellivsl­ängden är högst på Östermalm (86 år) och lägst i Skärholmen (83 år). Mellan 1991 och 2012 ökade medelinkom­sten i innerstade­n med 64 procent. I Skärholmen med1 procent.

Så ser hälsans klasstrapp­a ut. I stadens ”Strategi för en äldrevänli­g stad 2017” intervjuas äldre om de får den hjälp de behöver. 42 procent höll inte med om att staden var anpassad för deras behov. 71 procent ansåg att de inte hade någon möjlighet att påverka. 80 procent av personerna över 75 år känner sig inte delaktiga i informatio­nssamhälle­t. Seniorerna vill nu veta vad som kommer att hända med åsikterna de framfört. Finns det något äldreborga­rråd som kan svara?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GLÖMS? Pratet om ett ”Stockholm för alla” gäller inte för äldre, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS GLÖMS? Pratet om ett ”Stockholm för alla” gäller inte för äldre, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden