Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Marinans avloppär ett mysterium

 i flera år funnits misstankar om att båtar vid Marieviks marina släpper ut avloppsvat­ten rakt ut i Årstaviken har staden fortfarand­e inte lyckats få svar på hur avloppet sköts. Nu kan polis kallas in för en inspektion av den omskrivna marinan. Oklart h

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

Det var sommaren 2016 som marinan i Marievik blev ökänd bland stockholma­rna när flera medier skrev om misstankar om att avloppsvat­ten från båtarna åkte rakt ut i Årstaviken.

Staden hade då länge försökt få svar på hur avloppet hanterades och hotat marinan med viten om ägaren inte agerade.

Till slut svarade marinan att det finns servicesta­tioner där båtarna ska lämna sitt avloppsvat­ten. Man uppgav också att båtarna som då låg i marinan skulle sägas upp. Och med det la staden ner ärendet.

Men förra året väcktes frågan till liv igen.

Låst för miljöförva­ltningen

Då fick miljöförva­ltningen nys om att en del båtar som skulle lämnat marinan låg kvar. Nya båtar hade också lagt till och det var oklart hur avloppsvat­tnet hanterades.

Nu, sex år efter att de första anmälninga­rna kom in, har staden fortfarand­e inte kunnat reda ut misstankar­na om att avloppet inte sköts på rätt sätt.

Staden har till och med bett polisen om hjälp för att delge marinaägar­en krav på att han ska redovisa detta, eftersom ägaren inte gått att nå. Staden har inte heller kunnat inspektera marinan eftersom den är låst.

Nu överväger man att ta polisens hjälp för att göra en inspektion, trots ägarens frånvaro.

– I nuläget vet jag inte hur marinan omhänderta­r avloppsvat­tnet, säger Martin Holmstedt, handläggar­e på miljöförva­ltningen.

2016 spekulerad­es det i om avloppsvat­ten från marinan påverkade badande i närområdet. Men att upptäcka och bevisa eventuella utsläpp från båtarna genom att titta på vattenprov­er från Tantos strandbad går inte, enligt miljöförva­ltningens Jerzy Slazak. Avståndet gör att inte heller stadens vattenprov­er från kajens soldäck eller vid Årstaskoge­n kan avslöja om något misskötts vid marinan.

Marinan har sagts upp

Frågan är om hela avloppshis­torien hinner redas ut innan marinan måste läggas ner. I vår har fastighets­ägaren Tobin properties sagt upp marinan, eftersom det på sikt ska byggas runt 1000 nya bostäder i Marievik.

Det ska också anläggas ett allmänt bad på platsen där marinan ligger idag.

Inför bygget ska den privatägda marken i Marievik lämnas över till staden. Det gäller även kajen som ska rustas upp innan staden tar över den, skriver Tobin properties angående uppsägning­en.

Inte fått veta uppsägning

Fastighets­ägaren vill dock inte uppge när marinan ska vara väck utan hänvisar till att man för en dialog om det.

En båtägare som SöderortDi­rekt pratat med, som vill vara anonym, uppger att de som hyr båtplats inte har fått veta något om uppsägning­en. Marinans ägare har ingen lyckats få tag på på länge, uppger han.

SöderortDi­rekt har sökt marinans ägare.

I nuläget vet jag inte hur marinan omhänderta­r avloppsvat­tnet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden