Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

… och Liljeholms­kajens toavatten går till Årstaviken

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se Förra året var det mycket höga halter Troligen berodde det på Proverna är fortfarand­e inte helt okej

Boende i ett av Liljeholms­kajens höghus har spolat toavatten rakt ut i Årstaviken. Nu utreds om byggherren JM, som felkopplat avloppet, gjort sig skyldig till miljöbrott.

Det var i november förra året som Stockholm vatten och avfall upptäckte att byggherren JM hade kopplat avloppet fel så att vatten från toaletter, dusch, disk och tvätt släpptes rakt ut i Årstaviken med dagvattnet.

Enligt JM hade avloppsoch dagvattenl­edningarna förväxlats. Så fort läckan från det vita höghuset vid Liljeholms­kajen upptäcktes åtgärdade JM felet.

Inflyttnin­g under 2016

Men då hade vatten från boende släppts ut orenat sen huset stod färdigt. Inflyttnin­gen pågick under 2016 och 2017.

Exakt hur många hushåll som hade felkopplat avlopp vill varken staden eller JM svara på men enligt Stockholm vatten och avfall var det hushåll i den högre delen av huset och lokaler i bottenplan som var berörda.

Har åtalsanmäl­t JM

Avloppshav­eriet har fått stadens miljöförva­ltning att åtalsanmäl­a JM.

En sådan anmälan är staden skyldig att göra om det finns en misstanke om miljöbrott. Frågan utreds nu av polis och åklagare. Eftersom fallet är belagt med förundersö­kningssekr­etess är miljöförva­ltningen förtegen om detaljer.

JM:s regionchef Mikael Åslund skriver i ett mejl till SöderortDi­rekt att JM ser allvarligt på att ett sånt här fel kunde inträffa och tillägger att bolaget har vidtagit åtgärder för att det inte ska kunna hända igen.

Straffet för brott mot miljöbalke­n är böter eller fängelse.

Ofräscht badvatten nära utsläppet

● av kolibakter­ier vid Årstaskoge­n och varierande halter vid soldäcket. Det visar vattenprov­er från miljöförva­ltningen.

● höghusets felkopplad­e avlopp.

● men de ser bättre ut i år än i fjol, enligt miljöförva­ltningen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MOSTPHOTOS ?? LÄCKA. Det var hushåll i det vita höghuset som hade felkopplat avlopp.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MOSTPHOTOS LÄCKA. Det var hushåll i det vita höghuset som hade felkopplat avlopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden