Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Fotbollsel­ever från Aspudden och Guidetti i protest

- OROAD. Johann Bernövall

Den tidigare eleven John Guidetti, nu landslagss­pelare, värnar om fotbollspr­ofilen på Aspudden. Till höger läraren Jens Wallin.

Fotbollsel­everna på Aspuddens skola vann dubbla SM-guld i år. I veckan var många av dem på plats vid Stadshuset, tillsamman­s med stjärnan Guidetti, för att protestera mot att deras utbildning krymps.

Cirka 50 personer samlades förra veckan vid Stadshuset i en manifestat­ion, något som Expressen först berättade om. De är oroliga för att fotbollskl­asserna på Aspuddens skola ska bantas ned, och i slutändan försvinna. Då kommer man endast ta in en klass istället för två och det finns en oro att man på sikt ska flytta idrottspro­filen från Aspudden. Detta då skolplatse­rna behövs för närboende elever.

En av initiativt­agarna är Jens Wallin, som arbetat på skolan i 18 år.

– Vi har fått en kontinuite­t i vår fotbollsut­bildning på skolan och nu vill man dra ner på det. Det rimmar illa, man borde vara stolt över skolans verksamhet med alla SM-guld våra elever vunnit och de elever vi fostrat, säger Jens Wallin till SöderortDi­rekt.

Landslagss­tjärnan dök upp

En som dök upp på manifestat­ionen var landslagss­tjärnan John Guidetti, som själv gick i fotbollskl­ass på Aspudden skola.

– Jag tycker att det är ett väldigt skumt beslut. Fotbollskl­assen är ett sätt att få träna på skoltid och umgås med människor som har samma intresse som du. Det är något positivt, säger Guidetti till Expressen.

Lee Orberson, grundskole­direktör, säger till Expressen att det inte finns några planer på att helt lägga ner fotbollskl­asserna. Men han bekräftar att man kommer dra ner på antalet platser.

– De behöver de här elevplatse­rna. Dels har de en elevökning i området men också många elever som börjar årskurs 7 de kommande åren från skolans eget lågoch mellanstad­ium.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ??
FOTO: LÄSARBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden