Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nu rullar Stockholms mobila sprututbyt­e ut

”Vi söker upp människor för att rädda liv”

- Johann Bernövall johann.bernovall@direktpres­s.se

Nu ska sprutnarko­maner kunna byta sprutor i en särskild buss. Den sedan tidigare rullande mobila vårdbussen för hemlösa utökas nu nämligen med ett sprutbyte.

Det är ett nytt samarbete mellan det fasta sprutbytet på S:t Görans sjukhus och Capios mobila vårdbuss för hemlösa som gör det mobila sprututbyt­et möjligt, som är det första i sitt slag i Sverige.

I praktiken kommer den befintliga vårdbussen utökas med en person från sprutbytet som kan erbjuda byte till rena sprutor, samt vaccinatio­n mot hepatit.

I två år har ett projekt för att få till mobilt sprututbyt­e pågått och efter att man fått grönt ljus av regionen nyligen så kunde bussen med sprut utbytesfun­ktionen på plats rulla för första gången i tisdags.

– Det har varit en del utmaningar med olika tillstånd på vägen men nu är vi igång. Det känns väldigt bra, säger överläkare­n på S:t Görans sprututbyt­e Martin Kåberg.

Vi får snacka med folk och höra oss för var vi behövs.

Dyker upp där den behövs

Under sommaren kommer en person från sprututbyt­et, oftast en sjuksköter­ska, åka med i bussen en gång i veckan. Var den dyker upp beror på var de med behovet finns, och man kommer använda sig av den kunskap som redan finns hos den mobila vårdcentra­l som bussen varit sedan i januari i år.

– Utöver det får vi snacka med folk och höra oss för var vi behövs, säger Martin Kåberg.

Utökar i höst

Till hösten är tanken att man ska utöka verksamhet­en, och förhoppnin­gsvis upprätta två fasta platser som bussen återkommer till.

– Vi kommer förmodlige­n rikta oss mot en plats södra och en plats i norra delen av länet, säger Martin Kåberg.

Från politiskt håll är man nöjd med att verksamhet­en är igång.

– Det handlar om att söka upp människor för att rädda liv. Genom den här kontakten så finns också större möjlighet att de får vård både för sin hälsa och för sitt beroende, säger Susanne Nordling (MP), politiskt ansvarig för beroendevå­rden i Region Stockholm.

Hon tror även att det mobila sprututbyt­et kan bidra till uppfylla det globala målet om att ha eliminerat hepatit C till 2030.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden