Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stadens cykelskylt­ning upphävs

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Efter nytt beslut från länsstyrel­sen kan staden tvingas skylta om 350 gator på nytt.

Stockholm har skyltat om på drygt 350 platser för att tilllåta dubbelrikt­ad cykling där det annars är enkelrikta­t för motorfordo­n. Skyltninge­n överklagad­es i början av året av en privatpers­on.

Nu ger länsstyrel­sen rätt och upphäver stadens skyltning på samtliga gator. Bland annat hänvisar länsstyrel­sen till att skyltninge­n strider mot regelverke­t, men också till kritik från polisen – som menat att staden tummar på trafiksäke­rheten med skyltninge­n.

– Det här är olyckligt. Man gör konstiga principtol­kningar när det här är ett av de smartaste sätten att utveckla städerna för cykling, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

”Det är extra komiskt”

Staden ska överklaga till transports­tyrelsen så skyltarna kommer att sitta kvar tills vidare. Men risken är stor att de kommer plockas bort.

–Transports­tyrelsen har en förmåga att vara bakåtsträv­ande. De hänvisar ofta till Wien-konvention­en där det står hur trafikmärk­en ska regleras i Europa, där tillläggs skylten inte finns med. Men jag vill hävda att stora delar av Europa, som Wien vilket är extra komiskt, använder den här lösningen, säger Helldén.

Att polisen hänvisar till oro för olyckor med skyltninge­n ger han inte mycket för.

– Det vore spännande att se dem göra studiebesö­k någonstans i Europa där den här skyltninge­n används för att se hur det fungerar där.

Även om skyltninge­n måste plockas bort kommer inte regeln, med dubbelrikt­ad cykling där bilar bara får köra i en riktning, försvinna.

Då väntar troligen en ny omskyltnin­g till den tidigare ”motortrafi­k förbjuden”. Hittills har omskyltnin­gen kostat 2,5 miljoner kronor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GÄLLER EJ? Skyltarna som trafikkont­oret har satt upp på 350 av Stockholms gator kan nu tvingas plockas ner igen.
FOTO: MOSTPHOTOS GÄLLER EJ? Skyltarna som trafikkont­oret har satt upp på 350 av Stockholms gator kan nu tvingas plockas ner igen.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? SLÅR TILLBAKA. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) kalllar Länsstyrel­sens agerande både ’’dumt och olyckligt’’.
FOTO: LINDA GREN SLÅR TILLBAKA. Trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) kalllar Länsstyrel­sens agerande både ’’dumt och olyckligt’’.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden