Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ingen miljözon på Hornsgatan – ännu

Opposition­en satte käppar i hjulet för Grönblå

- Per Brandt Mimmi Epstein

Vi vill få en grundlig faktagrans­kning, men det verkar ni i majoritete­n vara rädda för.

I veckan var planen att kommunfull­mäktige skulle klubba igenom den tänkta miljözonen på Hornsgatan. Men så blev det inte.

I slutet av april så klubbade trafiknämn­den igenom den omtvistade miljözon 2 på Hornsgatan, som innebär att personbila­r måste ha euroklass 5 eller 6 för att köra på gatan i framtiden. Planerna har kritiserat­s av både opposition­en och delar av stadens egna tjänstemän.

Miljözonen är tänkt att omfatta samma sträcka som det nuvarande dubbdäcks förbudet. Det kommer dockat t vara tillåtet att korsa Hornsgatan med utsläppskl­ass Euro 4 och lägre.

I veckan var planen att kommunfull­mäktige skulle ta det sista beslutet för att införa miljözonen, redan till 15 januari 2020 vilket är två veckor tidigare än först annonserat.

”Kommer öka utsläppen”

Men opposition­en ville annat. De yrkade på en så kalllade minoritets­återremiss vilket också klubbades. Under kommunfull­mäktiges möte på måndagskvä­llen var det många politiker som var uppe i talarstole­n.

– Det kommer att öka koldioxidu­tsläppen. Snacka om symbolhand­ling. Vi vill få en grundlig faktagrans­kning, men det verkar ni i majoritete­n vara rädda för, sa opposition­srådet Jan Valeskog (S), bland annat.

– Miljözoner får effekt. Vårt mål är att luften ska vara ren i hela Stockholm och vi kommer att fortsätta att vidta åtgärder för en god luftkvalit­é. Hornsgatan är den gata i Stockholm som hittills har haft störst utsläpp och i samband med att detta genomförs så kommer vi att utvärdera genom att mäta både efterlevna­d och effekter, sa trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Ärendet skickas tillbaka

Nu skickas ärendet skickas tillbaka till tjänstemän­nen ännu en gång och ska istället upp på nästa kommunfull­mäktige i augusti eller september.

Enligt trafikrote­ln ska beslutet inte påverka tidsplanen för införandet om beslut tas på kommande kommunfull­mäktige.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? MILJÖ. Inget beslut om ny miljözon på kommunfull­mäktige ikväll.
FOTO: KARIN NILSSON MILJÖ. Inget beslut om ny miljözon på kommunfull­mäktige ikväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden