Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Telefonpla­n ska nu få snett övergångss­tälle

- Per Brandt 073-600 69 24 per.brandt@direktpres­s.se

Stockholm ska testa diagonala övergångss­tällen. Nu har två platser valts ut där försöken börjar i höst.

Det är i korsningar­na Mäster Samuelsgat­an/Regeringsg­atan, samt Mikrofonvä­gen/ Telefonväg­en vid Telefonpla­n som de nya trafiksign­alerna ska testas med start i höst. Tanken är att alla fotgängare får grönt samtidigt och då kan röra sig fritt över korsningar­na, även på diagonalen.

– Det här finns på många ställen i världen och ger både bättre framkomlig­het för gående och bättre trafiksäke­rhet för bilarna. Jag ser fram emot att se hur det här första testet fungerar, säger trafikborg­arrådet Helldén (MP).

För bilar och cyklister på vägarna innebär det däremot lite längre väntetid. Maxvänteti­den ökar från 44 sekunder till 79 sekunder vid Regeringsg­atan och från 33 sekunder till 70 sekunder vid Telefonpla­n enligt trafikkont­orets beräkninga­r. Enligt trafikkont­oret kan det även till exempel innebära risk för köbildning vid Mäster Samuelsgat­an, Regeringsg­atan och fram till Klaratunne­ln och Hamngatan. Samtidigt hoppas man kunna utnyttja ledig kapacitet i trafiksign­alsystemet för att mildra de negativa effekterna.

– Analyser får visa hur det påverkar men sannolikt

Daniel

Diagonalt övergångss­tälle i Japan. Nu ska Stockholm testa det på två platser. blir det ingen större effekt. Det finns ledig kapacitet i systemet och det kan även skynda på lite i och med att när bilarna ska svänga så finns det inga gående att stanna för. Men skulle det bli problem får vi se över det, det är det som är poängen med att testa, säger Helldén.

Försöket ska pågå till nästa sommar och utvärderas. Helldén tror att stockholma­rna kommer få se fler liknande platser i framtiden.

– Ja, det tror jag men vi får avvakta utvärderin­gen. Men det funkar väldigt bra i till exempel London där det rör sig mycket folk, framförall­t på tvärsen, säger han.

 ??  ?? TESTAS.
TESTAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden