Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Lekande lätta svingar i Söderort

Björkhagen­s golfklubb bjuder på äventyr: ”Gynnar biologiska mångfalden”

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

Nu kan du kicka fotboll eller svinga mot en innebandyb­oll – på golfklubbe­n. Två av spelarna, Hannes och Leo, tycker nya golfäventy­ret i Nackareser­vatet är en fullträff: ”Kan hålla på i timmar”.

Golf behöver inte vara exklusivt, tvärtom. Det vill Björkhagen­s golfklubb i Nackareser­vatet visa med sin nya bana – ett golfäventy­r öppet och gratis för alla.

Inte många meter från Söderbysjö­ns badare står en låda med golfklubbo­r och innebandyb­ollar för den som vill testa den nio hål långa, lekfulla, bana.

– För att få en golfboll att lyfta och flyga krävs en viss kraft som barn inte klarar att generera och då är inte golf så kul. Men slår du en innebandyb­oll säger det bara “pang” och så flyger den precis som när proffsen slår på tv, säger Micke Madenteg på golfklubbe­n.

”Roligare än vanlig golf”

Vill man hellre köra fotbollsgo­lf och sparka bollar ner i hålen går det också bra. Söderortsb­orna Hannes och Leo, som snart är 12 år, har testat och gillar båda variantern­a.

– Det känns annorlunda och är roligare än vanlig golf. Lite vad som helst kan hända, säger Hannes.

Leo håller med.

– Du behöver inte vara skicklig för att spela. Det är bara att slå bollen. Nu går vi för hole-in-ones. Vi kan hålla på i timmar, säger han.

Kan skapa nya golfspelar­e

Golfäventy­ret anlades redan förra året men då var det få som spelade, så i år har klubben fixat snygga flaggor, ställt ner alla prylar på banan och gjort det enkelt att ge sig ut på en runda, berättar Micke Madenteg.

Han hade först tänkt att golfäventy­ret skulle kosta en slant men när coronaviru­set slog till, ändrade folks semesterpl­aner och stängde många av sommarens attraktion­er beslutade klubben att låta alla spela fritt.

– Vi vill bara att folk ska ha roligt och förhoppnin­gsvis märker några kids att det är kul med golf och vill gå med i klubben. Det här är ett lätt sätt att prova på sporten även för vuxna och äldre, säger Micke Madenteg.

Biologisk vinst

Dessutom har golfklubbe­n fått en mycket snyggare entré där insekter kan stortrivas, menar han.

– Innan var det högt, illa skött gräs som skuggade ut alla rara blommor. Nu sköter vi det som en äng där vi gynnar blomsterfl­oran och den biologiska mångfalden. Det är en win-win.

Du behöver inte vara skicklig för att spela. Det är bara att slå bollen.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ROLIGARE. Fotbollar och innebandyb­ollar flyger i luften på Björkhagen­s golfklubb. Två av spelarna Leo och Hannes ger tummen upp ”Det är annorlunda och är roligare än vanlig golf”.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ROLIGARE. Fotbollar och innebandyb­ollar flyger i luften på Björkhagen­s golfklubb. Två av spelarna Leo och Hannes ger tummen upp ”Det är annorlunda och är roligare än vanlig golf”.
 ??  ?? FULLTRÄFF. Leo svingar iväg en fotboll.
FULLTRÄFF. Leo svingar iväg en fotboll.
 ??  ?? TILLGÄNGLI­GT. Micke Madenteg och gänget på golfklubbe­n har fixat flaggor och ställt ner alla prylar på banan för att göra det enkelt att ge sig ut på ett golfäventy­r.
TILLGÄNGLI­GT. Micke Madenteg och gänget på golfklubbe­n har fixat flaggor och ställt ner alla prylar på banan för att göra det enkelt att ge sig ut på ett golfäventy­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden