Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Tvillingar vill ge Åsen både sötsaker och spelningar.

KREATIV DUO. Tvillingar driver veganskt kafé

- HÄGERSTENS­ÅSEN Märta Lefvert marta.lefvert@gmail.com

Hägerstens­åsen har fått ett nytt kafé, alldeles vid tunnelbana­n. Tvillingar­na Fran och Martin Baxter hoppas att Slow Hands Café blir en mötesplats för Åsenborna.

Mjukt formade, pastellfär­gade plantor slingrar sig på väggen i Slow Hands Café. Eller är det händer som sträcker sig mot varandra och söker kontakt?

Tolkningen är fri förklarar, Fran och Martin Baxter, tvillingpa­ret från Liverpool som öppnade kaféet på Hägerstens­åsen för bara några veckor sedan.

– Det är designern Cajsa Wessberg som har gjort målningen. Hon är en god vän till oss och målade direkt på väggen, utan att skissa först, berättar Martin Baxter.

Bröderna har satsat på konst i den ljusa lokalen med stora fönster mot tunnelbana­n. Hyllade ljuskonstn­ären Josefin Eklund har till exempel gjort den neonhand som lyser på en av väggarna.

– När vi tog över lokalen var den helt tom, så vi har haft mycket jobb med att inreda. Möblerna har vi köpt på loppis och målat om, säger Fran.

Vegansk meny

Den första tiden har varit lite tuff, med tanke på det byggarbete som pågått alldeles utanför. Men gästerna har hittat hit ändå och strömmar stadigt till när Mitt i hälsar på. De beställer grillade mackor, kaffe och fikabröd. Somliga har med sig datorn och sitter och jobbar.

– Allting är veganskt, men det är ingenting vi betonar. Vi vill att alla ska känna sig välkomna här, säger Fran Baxter.

Bröderna flyttade till Stockholm från Liverpool för fem år sedan. De var på besök och tyckte så mycket om Sverige att de blev kvar. Redan i England hade de jobbat på kafé och det fortsatte de med här. Men de var också sugna på att öppna eget och när de hittade lokalen på Hägerstens­åsen slog de till.

– Det finns många kaféer i stadsdelar­na runt omkring, som Aspudden, Midsommark­ransen och Telefonpla­n men här på Hägerstens­åsen finns en lucka att fylla, säger Fran.

Spelar i band

Bröderna hoppas att deras kafé ska bli en mötesplats och tänker sig att man ska kunna hyra in sig för fester och events. Chansen finns också att man får höra dem själva spela och sjunga. Bröderna är nämligen med i bandet Birthday Girl, Martin som trummis och Fran som sångare.

Här på Hägerstens­åsen finns en lucka att fylla.

 ??  ??
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? NYBLIVNA KAFÉÄGARE. ”Det ger frihet att ha ett eget ställe där man kan förverklig­a sina idéer”, säger Fran Baxter (till höger). Tvillingbr­odern Martin håller med.
FOTO: MÄRTA LEFVERT NYBLIVNA KAFÉÄGARE. ”Det ger frihet att ha ett eget ställe där man kan förverklig­a sina idéer”, säger Fran Baxter (till höger). Tvillingbr­odern Martin håller med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden