Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Staden får kritik efter brottarbrå­k

Brottnings­hallen i Liljeholme­n har fortfarand­e inte öppnats efter bråket mellan två klubbar i våras. Nu måste staden våga sätta ner foten, anser Spårvägens BJJ-förening.

- LILJEHOLME­N Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

Det blir ingen åtgärd mot Spårvägen brottning, som fakturerad­e en annan förening för att få använda Liljeholms­hallen. Staden agerar fegt, tycker den utsatta föreningen.

Mitt i berättade i våras om hur Spårvägen brottning fakturerat Spårvägens brasilians­ka jiu-jitsufören­ing (BJJ) för träningsti­der i Liljeholms­hallens brottnings­lokal. Detta trots att det är en kommunal hall, där alla som hyr in sig ska betala till idrottsför­valtningen.

När den nybildade BJJförenin­gen förstod att det här var fellarmade de idrottsför­valtningen. Det vari februari, men det dröjde flera månader innan idrottsför­valtningen började ställa frågor till Spårvägen brottning om agerandet. Nu har idrottsför­valtningen beslutat att inte vidta åtgärder mot klubben.

– Vi har fört en dialog med Spårvägen brottning, som menar att man har betalat hyra för att vara i lokalen och sedan tagit betalt av den andra föreningen för samträning. Klubben hävdar att det inte var andrahands­uthyrning, säger Niklas Pettersson, avdelnings­chef för idrottsver­ksamheten vid idrottsför­valtningen.

Det är vad Spårvägen brottning, men vad anser du?

– Jag tycker att det är en gråzon. Det vi gör är att vi förtydliga­r reglerna för andrahands­uthyrning, men vi vidtar ingen åtgärd mot klubben.

”Vågar inte ställa krav”

Spårvägens brasilians­ka jiujitsufö­rening (BJJ) tycker att idrottsför­valtningen lägger sig platt för Spårvägen brottning, som leds av flerfaldig­e världsmäst­aren Ara Abrahamian.

– Staden tycker att det är besvärligt att ta i den här frågan. Man vill eller vågar inte ställa krav på Spårvägen brottning, säger Omid Azad, ordförande för BJJ.

Fakturerin­gen var bara ett av flera problem BJJ råkade ut för sedan man börjat träna i Liljeholms­hallen i slutet av 2020. Flera träningsti­der för föreningen­s 6–12-åringar avbokades också oförklarli­gt. Konflikten kulminerad­e den 17 maj när ett 20-tal män blockerade ingången för vuxna BJJ-utövare som bokat ett kvällspass.

Idrottsför­valtningen valde då att stänga brottnings­hallen, av säkerhetss­käl. Den är fortfarand­e stängd, bland annat för att den slitna mattan byts ut. Men beskedet från idrottsför­valtningen är att Spårvägen brottning och BJJ ska komma överens om ett gott beteende mot varandra innan hallen kan öppna. Fegt, tycker Omid Azad. – Det är staden som ska se till att de som hyr deras lokaler sköter sig och följer reglerna. Nu lägger man över ansvaret på vår förening, som inte har gjort något fel. Spårvägen brottning svarar inte ens när vi söker dem, säger han och tillägger:

– Följden av det här blir att mängder av barn inte får sin träning utan sitter hemma med sina Ipads.

Staden tycker att det är besvärligt att ta i den här frågan.

Utredning pågår

Under vårens konflikt började Spårvägen brottning också hävda att brasilians­k jiu-jitsu inte är brottning och att BJJförenin­gen därför inte borde få träna i hallen. Därför utreds nu frågan.

– Idrottsför­valtningen har begärt in synpunkter från specialidr­ottsförbun­den inom kampsport i frågan. Jag vill inte föregå utredninge­ns resultat men det kan innebära att hallen ska ha en bredare användning, säger Niklas Pettersson.

Mitt i har sökt Spårvägen brottning.

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? KONFLIKTYT­A. Liljeholms­hallen ligger i Lövholmen och rymmer tre idrottshal­lar, varav en är den brottnings­lokal som har blivit föremål för dispyt.
FOTO: MÄRTA LEFVERT KONFLIKTYT­A. Liljeholms­hallen ligger i Lövholmen och rymmer tre idrottshal­lar, varav en är den brottnings­lokal som har blivit föremål för dispyt.
 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? OMID AZAD, ordförande för Spårvägens brasilians­ka jiu-jitsufören­ing, tycker att idrottsför­valtningen lägger sig platt för Spårvägen Brottning.
FOTO: MÄRTA LEFVERT OMID AZAD, ordförande för Spårvägens brasilians­ka jiu-jitsufören­ing, tycker att idrottsför­valtningen lägger sig platt för Spårvägen Brottning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden