Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Utan Siv inget sjöliv

Inget Nordens Venedig utan sjömän och matroser. Siv Andersson är en av Stockholms mest rutinerade på sjön och jobbar med att ta människor säkert över till Djurgården. Tidigare jobbade jag i affär, men då var man ju inlåst hela dagarna.

- Berättat för Magnus Liljesköld | Foto: Sacharias Källdén

Jag har varit matros på Djurgårdsf­ärjan sen slutet på 1999. Jag slutade för tre år sen när jag kom upp till den åldern då man inte längre behöver jobba. Men så behövde de ha lite hjälp, och har man ingenting att göra så är det ju jätterolig­t att komma tillbaks efter alla år.

Innan jag började på Djurgårdsf­ärjan var jag matros ute i skärgården. Den båt jag var på skulle gå till ett annat rederi och då blev det så att jag började på Djurgårdsf­ärjorna i stället.

Men jag har varit matros länge. Våren 1974 började jag på Waxholmsbo­laget. Min bror hade jobbat på Waxholmsbo­laget och jag tyckte det verkade jätteskönt att jobba en vecka och sen vara ledig en vecka. På den tiden hette det att man började som ”obefaren jungman”. Så efter ett par månader blev man jungman, så lättmatros och till sist matros.

Förutom att det var skönt att vara ledig varannan vecka så var det att man får vara ute som gjorde att jag ville bli matros. Ute i ur och skur. Tidigare jobbade jag i affär, men då var man ju inlåst hela dagarna.

Att jag blivit kvar så länge tror jag beror på att det är ett ganska fritt yrke. Jag vet vad jag ska göra, skepparen vet vad han ska göra. Och nu när vi åker över behöver jag ju inte göra särskilt mycket. Det är bara att stå och vara trevlig. Och om folk frågar om olika saker så försöker man ju svara på det. Sen är det här med att du jobbar en vecka och så är du ledig en vecka.

Mitt jobb är oftast bra, men vad som är jobbigast tycker jag är när det har varit konserter ute på Gröna Lund. Då är det jättemycke­t folk och alla ska ju ut på en gång liksom. Och då får man ju stoppa dem när man är på 298 personer som är maxgränsen för hur många personer vi kan ta ombord. Och då är det jättemånga som blir sura. ’Jag ska också med, min kompis är på båten’, kan de säga. Men det går ju inte, vi får bara ta 298 passagerar­e när det inte är corona.”

 ??  ?? RÄKNAR. Det är viktigt att hålla koll på antalet passagerar­e – maxgränsen är 298 personer.
RÄKNAR. Det är viktigt att hålla koll på antalet passagerar­e – maxgränsen är 298 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden