Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Redo för det riktigt låååånga loppet?

- Ha BREVIKSBAD­ET Rosanna Róbertsdót­tir

till tt roppen oc mätt när du ställer på startlnjen. inte nära inpå pet, ta det väldigt försikdi

nas tips

med allt u ka behöva: pannlampa, xtraläder att byta till, flera ar skor. an kar inte springa många timmar samma de blir kallt natten behöva en

Lidingö Backyards startlinje, där löparna ställer sig om och om igen. Bild från ett tidigare lopp.

Snart är det dags för en tredje upplaga av Lidingö Backyard – ett lopp där smartast vinner. Det menar i alla fall Anna Hadenius, 55, som deltar för tredje gången. Senast sprang hon 13,4 mil.

Den 23 oktober klockan nio samlas hundra personer vid en startlinje intill Kottlasjön på Lidingö. Därefter kommer någon envis figur att ställa sig där – en gång i timmen – tills alla andra gett upp. I ultra distans-loppet Lidingö

Backyard är det nämligen riktigt trägen som vinner.

En av dem som fortfarand­e brukar vara igång när det har mörknat är Anna Hadenius. I fjol ställde hon sig på startlinje­n 20 gånger. Hon sprang 13,4 mil.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det var skönt att springa i 20 timmar. Det är slitigt, det gör ont och man blir trött. Men det går i vågor. Det är en utmaning och en kick.

När det blivit mörkt och kanske regnar sitter det mer i huvudet än i benen

Springer hela dygnet

Ett varv är 6,7 kilometer långt. En gång i timmen går en ny signal och då gäller det att stå på startlinje­n. Det gör du tills ingen annan står där – då har du vunnit.

– Det finns de som springer hela dygnet och sedan fortsätter även nästa dag. De fortsätter en bra bit in på förmiddage­n.

Mellan varje varv får löparen en paus. Oftast 10–15 minuter för mat och vila. Var tredje timme serveras lite varm mat.

– När det har blivit mörkt och kanske regnar sitter det mycket mer i huvudet än i benen. Det gäller att hålla humöret uppe.

Den som vinner ligger där och tuggar på som alla andra i början, menar Anna Hadenius. Det gäller att vara klokast, inte snabbast.

 ?? FOTO: LIDINGÖ BACKYARD ?? Se la
Träna tigt. batterier, du
START. i di lopm an unjacka. skor. utvi
FOTO: LIDINGÖ BACKYARD Se la Träna tigt. batterier, du START. i di lopm an unjacka. skor. utvi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden