Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Pandemin lärde oss älska Stockholm

Färre reser bort Ökad frihet Vi gillar Stockholm mer

- NYFÖRÄLSKE­LSE. Michael Toll

STOCKHOLM

FRÅGAN

Under pandemin har många lärt sig att uppskatta livet i Stockholm.

Effekterna av pandemiliv­et har inte bara varit negativa. Vad kommer finnas kvar när samhället återgår till det normala?

När Regeringen meddelade att restriktio­nerna skulle tas bort var det många som sträckte armarna mot skyn och jublade. Samtidigt fanns det även de som kände en viss tvekan och tänkte ”vad händer med vardagen som jag börjat vänja mig vid?”.

– Det är mänskligt. För många innebar slopade restriktio­ner ännu en förändring, som inte nödvändigt­vis behövde vara positiv. Pandemiliv­et har för många inneburit en ökad frihet, säger Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universite­t.

En av de största förändring­arna som kan komma att bestå är minskat resande. Både vad gäller pendling och privata nöjesresor.

”Större kärlek till staden”

Det tror i alla fall Christian von Essen som är föreläsare, poddare och skribent. Förra sommaren gav han ut boken ”Vad händer nu med framtiden? – 20 visioner om Sverige

efter corona”.

– Det går att ana en större närhet och kärlek till staden. Vi har accepterat att vi måste rota oss lite mer än tidigare. Det har gjort att det finns en större benägenhet att vilja förändra och förbättra det vi har här i Stockholm snarare än att fly iväg någon annanstans, säger han.

Petra Lindfors menar att det här ger positiva effekter inte bara för klimatet, utan även för det inre lugnet. Tidigare har stockholma­re med ekonomiska möjlighete­r mer eller mindre känt sig tvingade att förverklig­a sina föreställn­ingar om att

Christian von Essen.

Petra Lindfors, professor i psykologi.

Restriktio­nerna gjorde att vi alla hamnade i samma båt.

utförsåkni­ng är ett måste på sportlovet. När det inte varit möjligt har det skapat ett lugn, både hos dem och hos alla som aldrig åkt till Åre på vinterlove­n.

– Restriktio­nerna gjorde att vi alla hamnade i samma båt. Och det har varit avkoppland­e för alla. Det är nog många som har kunnat glädjas av att gå runt och skrota i sin trädgård eller närområde, säger hon.

– På ett sätt är det fantastisk­t att en restriktio­n som ströp alla möjlighete­r till resor även tog bort en slags föreställn­ing om vad vi förväntas göra på semestern.

Det lilla livet viktigare

Hur ser det då ut framöver? Enligt Petra Lindfors finns det en stor grupp som känner ”äntligen kan vi resa igen” och många kommer falla tillbaka i sina gamla

mönster. Samtidigt vet vi nu att det är möjligt att ha färre sociala kontakter och njuta mer av det ”lilla livet”.

– Det här kommer också aktualiser­as efter pandemin, men inte på grund av smittorisk utan för att klimatfråg­an tar allt mer plats, säger hon.

Christian von Essen är inne på samma linje.

– Det finns ett uppdämt behov av kultur-, restaurang­och klubbliv. Folk kommer i betydligt högre utsträckni­ng upptäcka Stockholm på hemmaplan än att säga ”äh, jag drar till Berlin i stället”. Det är Stockholm som kommer att leva upp igen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: DANIEL STIGEFELT ??
FOTO: DANIEL STIGEFELT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden