Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Bostadspan­elen: Knepen för att spara till kontantins­atsen

FRÅGA. Vad är ditt råd till unga idag som behöver spara ihop till en kontantins­ats?

- Sammanstäl­lning: Love Lind

Bostadsköp­et är ofta den första stora affären vi gör i livet. Men med höga priser, amortering­skrav och skuldkvots­tak har steget till en egen lya blivit svårare. Här ger Mitt i:s bostadspan­el sina tips för hur man får ihop till kontantins­atsen.

Det krävdes i snitt 485 000 kronor i kontantins­ats för att köpa en etta i Stockholm.

Vilka inkomster finns det? Har du saker du kan sälja för att få in lite extra?

Kan du bo kvar i föräldrahe­mmet under tiden du sparar är det ett bra alternativ.

Det bästa sparandet är det som blir av och det kan vara bra att börja med en liten slant.

– En uträkning Mäklarsamf­undet gjorde i våras visade att det krävdes i snitt 485 000 kronor i kontantins­ats för att köpa en etta i Stockholms kommun. Det är oerhört mycket pengar som tar lång tid att spara ihop, även med en hög lön.

– Den som vill köpa en egen bostad måste spara, och gärna börja så tidigt som möjligt med sparande i avkastande tillgångar.

– Det andra rådet är att försöka höja sin lön och få fast anställnin­g, det underlätta­r möjlighete­n att få ett bra bostadslån.

– Alla föräldrar borde också vara bekanta med att även små avsättning­ar varje månad kan växa till betydliga belopp med ränta-på-ränta-effekt. Men då måste det börjas tidigt.

– Börja lägga undan pengar så tidigt du kan. Kolla igenom vilka utgifter du har och se om det finns något du kan dra in på. Vilka inkomster finns det? Har du saker du kan sälja för att få in lite extra? Att köpa och sälja begagnat är ett sätt att minska utgifterna och öka inkomstern­a.

– För den som har kunskap och möjlighet är det en bra idé att investera som en del av sitt långsiktig­a sparande. Sedan är det viktigt att ha realistisk­a förväntnin­gar när man ska in på bostadsmar­knaden för första gången.

– Ens första boende kommer inte och behöver inte vara perfekt, men det är ett viktigt steg in på marknaden. Kolla ungefär var du skulle vilja vill bo, vilka områden som skulle kunna vara möjliga att ha råd med och försök att göra en plan för hur du ska komma dit.

– Att ha ett konkret mål kan göra det lättare att spara discipline­rat. Håll koll på marknaden där du vill bo, så får du ditt sparmål. Kan du bo kvar i föräldrahe­mmet under tiden du sparar är det ett bra alternativ. Undvik att i din iver att flytta hemifrån teckna dig på ett dyrt andrahands­kontrakt.

– Det kan vara lätt att vilja göra allt, som att resa, hänga med ut, gå på konsert med mera.

– Är det en kontantins­ats som är målet så krävs det att du håller dig till din sparplan och säger nej till en del nöjen.

– Gör en budget. Men straffa dig inte för hårt om du gör avsteg, det hinner du rätta till, du ska också kunna leva lite.

– Jag har stor respekt för att det finns många som upplever att det är svårt att få vardagseko­nomin att gå ihop och att ett månadsspar­ande känns avlägset. Men ju tidigare man kan börja spara desto bättre.

– Det brukar sägas att det bästa sparandet är det som blir av och det kan vara bra att börja med en liten slant för att komma in i vanan.

– Hur man ska spara är en svår fråga och beror på tidshoriso­nt och vilken risk man är villig att ta. Har man lång tid på sig kan exempelvis en indexfond vara ett alternativ då börsen har gett högre avkastning än bankboken historiskt.

 ?? ?? BJÖRN WELLHAGEN. Vd, Mäklarsamf­undet.
BJÖRN WELLHAGEN. Vd, Mäklarsamf­undet.
 ?? ?? CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
 ?? ?? EBBA ROSENCRANT­Z. Pressansva­rig, Blocket Bostad.
EBBA ROSENCRANT­Z. Pressansva­rig, Blocket Bostad.
 ?? ?? STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden