Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Evig Lill Lindfors på sin sista turné

Ser fram emot att möta publiken

- Kai Martin

Hon är en sprudlande 81-åring som älskar att möta sin publik. Men den turné hon nu inleder i dagarna – med två föreställn­ingar på Rival – blir också Lill Lindfors sista stora vända i Sverige.

Hon har stått på scen i åtta decennier. En evighet. Planerade för en jubileumst­urné för att fira 60 år i strålkasta­rljuset 2020. Nu blir den äntligen av och som Lill Lindfors har längtat.

– Det finns både en glädje – som att möta publiken efter ett och ett halv år då man inte haft något större socialt liv – och en oro. Jag har ju så mycket material. Jag har gått och våndats över vad jag ska ha med. Så när jag har bestämt mig kommer musikerna och undrar varför den och den låten inte är. ja, så har det hållit på. Min ambition är ju att spegla den här tidsrymden, men jag har bara en timme och 45 minuter på mig, säger Lill Lindfors över telefon.

– Men så kom jag på att jag kan prata något om varje plats jag besöker, något jag har haft anknytning till. När jag kom på det löste sig något i mig.

Öbo i nästan 20 år

Hon bor sedan 2003 på Öland med sin man, men Stockholm har hon inte lämnat.

– Jag lever två liv. I Stockholm, där jag har mina gamla vänner, min dotter och mitt barnbarn. Sedan Öland med hunden, hönsen och husbonden… fast nu har hunden lämnat oss. I Stockholm finns ju också allt kulturliv, som jag inte vill missa. Så jag har kvar min studio där.

Med början i Sundsvall startar hon en landsomfat­tande turné under rubriken ”Tillsamman­s är ett sätt att finnas till” om totalt 19 föreställn­ingar.

– Jag har använt ”Tillsamman­s är ett sätt att finnas till” tidigare. Men nu har den fått en tydligare betydelse. Det har ju visat sig under den här tiden hur beroende vi är av varandra och hur viktigt det är att få mötas, säger hon som är både förväntans­full och nervös inför det stundande mötet med publiken.

– Ja, till och med som ett nervvrak. Men jag försöker förvandla det till förväntan. Jag tror att det i mötet med publiken är viktigt att inte prata om den som en homogen grupp. Alla är olika och det kan uppstå olika slags tystnader: Den som ger energi eller den som skapar ointresse. Ambitionen är att vi ska få kontakt – jag och publiken.

Började som revyartist

Det lär inte bli några problem. Är det något Lill Lindfors kan så är det att stå på scen och möta en publik, oavsett var hon befinner sig vårt avlånga land. Hon startade som revyartist för att bli sångerska och utnyttjade det när hon började med shower i 70-talets början.

– Första tio minuterna är viktiga. Det är då jag tempen på publiken.

Jag lever två liv.

 ?? FOTO: EWA-MARIE RUNDQVIST ?? SISTA STORA TURNÉN. Lill Lindfors slutar aldrig att sjunga. Men i höst gör hon sin sista stora Sverigetur­né.
FOTO: EWA-MARIE RUNDQVIST SISTA STORA TURNÉN. Lill Lindfors slutar aldrig att sjunga. Men i höst gör hon sin sista stora Sverigetur­né.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden