Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nu poppar valstugorn­a upp i stan

Placeras ut på ett 50-tal platser

- Anders Gustafsson 073-515 92 56 anders.gustafsson@mitt.se

De som kommer till valstugorn­a är ofta ganska intressera­de av politik.

SÖDERORT

Valstugor och valtält

– nu monteras de små byggnadern­a upp på gator och torg runt om i söderort inför valet i september. För stadens två största partier fyller valstugorn­a lite olika funktion.

Valstugor, och för den delen även valtält, kommer nu på plats i de olika stadsdelar­na i Stockholm inför valet 11 september.

För Socialdemo­kraterna, det största partiet i Stockholms stads kommunfull­mäktige med 23 mandat, har valstugor som medel att nå nya väljare minskat i betydelse de senaste valen.

Knackar dörr

I stället satsar partiet på dörrknackn­ing och telefonsam­tal.

– Valstugorn­a är en allt mindre del av vår valrörelse, så har det varit flera år. Vårt fokus är på dörrknackn­ing och att ringa människor, säger Catharina Piazzolla, kommunsekr­eterare hos Socialdemo­kraterna i Stockholm.

Men de fyller fortfarand­e en viktig funktion, enligt Piazzolla.

– De som kommer till valstugorn­a är ofta ganska intressera­de av politik, de kan ha en särskild fråga de är intressera­de av.

Locka tveksamma

För Moderatern­a, det näst största partiet i stadshuset med 22 mandat, är valstugorn­a ett sätt att fånga in tveksamma väljare. Det skriver Ida Karlbom, kommunikat­ionschef hos Moderatern­a i Stockholms stad och län, i ett mejl till Mitt i.

”Jag tror att många som tycker att det är svårt att välja parti blir tryggare i sitt val genom ett samtal och då är valstugan en viktig plats. Men vi träffar ju väljare för samtal också på annat sätt, exempelvis genom dörrknackn­ing.”

Valstugorn­a hamnar i blickfånge­t även hos ordningsma­kten. Polisen har ”resurser” på de platser valstugorn­a står uppställda, enligt kommissari­e Lena von Sydow.

– Vi har tillsyn på platserna. Beroende på vilka politiker som har torgmöten i anslutning till valstugorn­a så har vi utökad tillsyn eller bevakning.

Erfarenhet­en från tidigare valrörelse­r är dock att valstugorn­a generellt sett inte dragit till sig ordningspr­oblem.

– Man kan tro att det är klotter och skadegörel­se men utifrån tidigare års erfarenhet­er har vi inte sett att valstugorn­a generellt sett är måltavla för skadegörel­se.

 ?? ?? I VALET OCH KVALET. Valstugor och valtält har tillstånd att stå uppställda runt om i staden mellan 8 augusti och 18 september. Bilden är från valrörelse­n 2018.
I VALET OCH KVALET. Valstugor och valtält har tillstånd att stå uppställda runt om i staden mellan 8 augusti och 18 september. Bilden är från valrörelse­n 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden