Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nu är det slut med

PRISFALL PÅ BOSTÄDER. ”Efter ett tag landar man på en ny, stabil

- LILJEHOLME­N

Antalet objekt som säljs under utropspris har ökat kraftigt.

Småbarnspa­ppan Bassam Jamil och hans fru köpte en trea i Årstadal i december 2019. Sedan såg de hur priserna på bostadsrät­ter bara fortsatte att öka i området.

Men i maj bröts trenden. Priserna började sjunka. Inte så konstigt, tycker Bassam Jamil.

– Priserna gick upp oerhört snabbt och då är det realistisk­t att tänka att de kan gå ner också. Det vore ju ohållbart om de bara fortsatte uppåt. Nu är vår lägenhet värd ungefär vad den var när vi flyttade in, säger han.

Orsaken till utveckling­en är de höjda boräntorna. Priserna på bostäder i Sverige har sjunkit markant sedan i våras, då Riksbanken aviserade en höjning av styrräntan för att bromsa den kraftiga inflatione­n. Sedan dess har styrräntan höjts två gånger och den påverkar i sin tur boräntorna uppåt.

Lägenheter minskar mest

Mest har priserna på bostadsrät­ter fallit. I Storstockh­olm har de sjunkit med 10 procent på tre månader (maj–juli), enligt siffror från Svensk Mäklarstat­istik. Bara i juli var nedgången 5 procent. Även om juli är en månad då färre försäljnin­gar görs menar man att siffrorna indikerar en fortsatt nedgång.

På sajten Hemnet har marknadsan­alytikern Erik Holmberg samma åsikt.

– Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärd­et är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspri­set. Det innebär att många också säljer under utgångspri­set. Köparna håller hårdare i plånboken. Enligt undersökni­ng vi gjorde i början av augusti tror rekordmång­a på en fortsatt nedgång, säger han.

Under utgångspri­set

Tendensen syns också i Hägersten-Liljeholme­n. Här sjönk priserna på bostadsrät­ter med 5,6 procent under tre månader (maj-juli). Nedgången är lägre än i de flesta andra stadsdelar i Stockholms stad, men märks förstås ändå.

– I Hägersten-Liljeholme­n har vi varit vana vid heta budgivning­ar med en uppgång på 15–30 procent över utgångspri­set. Nu görs de flesta affärer upp 5–10

 ?? ?? INTE OROLIG. Bassam Jamil bor i en bostadsrät­t i Årstadal, i en trea med sin fru och två små barn. Han följer bostadspri­serna
INTE OROLIG. Bassam Jamil bor i en bostadsrät­t i Årstadal, i en trea med sin fru och två små barn. Han följer bostadspri­serna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden