Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Experten: Räkna med fortsatt prisfall i höst

- Märta Lefvert

På lång sikt måste priserna anpassas efter folks inkomster.

En mörk höst väntar på bostadsmar­knaden. Finansanal­ytikern Peter Malmqvist råder den som behöver sälja sin bostad att inte vänta.

– Det prisfall vi ser kommer att fortsätta, säger han.

De senast månaderna har bostadspri­serna sjunkit markant i Sverige. Orsaken är höjda boräntor, som en följd av att Riksbanken höjt styrräntan. Och vi har inte sett slutet, menar finansanal­ytikern n Peter Malmqvist.

– Riksbanken kommer att höja styrräntan betydligt i höst.

Det betyder negativa överraskni­ngar för många eftersom det gör att boräntorna stiger, säger han.

Hur mycket vill Peter Malmqvist inte sia om, i ”det dramatiskt stigande läge som råder”. Men han nämner att den 2-åriga räntan var 1,75 procent hos de stora bankerna i oktober 2021 och att de nu har stigit till drygt 4 procent. En kraftig indikator om vad som väntar, menar han.

– Det har gått oerhört fort och har skapat ett prisfall på bostäder som vi inte sett sedan hösten 2017. Då var orsaken troligen Finansinsp­ektionens aviserade amortering­skrav, som infördes våren 2018, säger han.

Nödvändigt på sikt

Peter Malmqvist råder den som behöver sälja sin bostad att ”agera nu”. För köpare är det tvärtom.

– De som är i den lyckliga situatione­n att de har pengar att köpa för och kan välja tidpunkt ska inte ha för bråttom, säger han.

På kort sikt är de sjunkande priserna inte bra eftersom de skapar stor osäkerhet i ekonomin, men på lång sikt menar Peter Malmqvist är de är nödvändiga.

– Prisrallyt har varit extremt, med ökningar på 7–8 procent per år. Det är mycket mer än vad människors inkomster ökat och har gynnat spekulatio­n. På lång sikt måste priserna anpassas efter folks inkomster.

 ?? PRESSBILD ?? Peter Malmqvist.
PRESSBILD Peter Malmqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden