Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Politiker frågas ut om hemlöshete­n

VAL 2022. Debatt i Västberga gård

-

VÄSTBERGA

Vad tänker politikern­a göra för att minska hemlöshete­n i Stockholm? På söndag den 28 augusti får de svara på det, under en debatt i Västberga gård.

Anställda och volontärer i den ideella föreningen Ny gemenskap möter dagligen ungefär 500 personer som står utanför samhället. Många är hemlösa. Samtidigt kan de ha psykisk ohälsa, en missbruksp­roblematik och leva segregerat på grund av sitt ursprung.

Nu ställer Ny Gemenskap, som har sin bas på Västberga gård, skarpa frågor till politikern­a i en debatt inför valet. Frågorna gäller vad de vill göra för att minska hemlöshete­n och den sociala utsatthete­n i Stockholm. Debatten äger rum den 28 augusti klockan 13.30–15.30 och gästas av samtliga partier i Stockholms kommunfull­mäktige.

”Den enskilda människan får inte det stöd som behövs för att klara av sin vardag. Dessutom lever många asyl- sökande ungdomar ar i vår stad men som m saknar rättighete­r och har inga möjlighete­r till försörjnin­g och bostäder men heller inte kan utvisas”, skriver Ny Gemenskap i ett pressmedde­lande där man berättar om debatten.

Blev av med bidrag

”Principer och regler upplevs av många gå före en individuel­l och smartare lösning som dessutom blir billigare för samhället om man lyssnar mer på den enskildes behov och önskemål”, skriver man också.

Mitt i har tidigare berättat om Ny gemenskaps projekt Nya rum, som gett unga ensamkomma­nde hjälp med allt från boende och mat till stöd i asylproces­sen. Det projektet måste nu avvecklas, sedan båd både Stockholms stad och statliga s Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor c dragit d in bidragen.

I Mitt i motiverade r socialborg­arrådet rå Jan Jönsson beslutet besl bland annat med att staden ger bidrag till sex andra organisati­oner som jobbar med målgruppen, som Stadsmissi­onen, Rädda Barnen och Röda Korset. Han förklarade också att alla partier i socialnämn­den var överens om indragning­en.

Den 28 augusti har politikern­a alltså chansen att berätta vad de gör för de utsatta. Leder debatten gör Margaretha Svensson Paras, ordförande i Ny Gemenskaps styrelse, och Sven-Erik Wånell, en av grundarna.

Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

Principer och regler upplevs av många gå före en individuel­l och smartare martare lösning.

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? I HETLUFTEN. Det blir det politikerd­ebatt på söndag i Västberga gård.
FOTO: MÄRTA LEFVERT I HETLUFTEN. Det blir det politikerd­ebatt på söndag i Västberga gård.
 ?? ?? Jan Jönsson.
Jan Jönsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden