Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Trots sjunkande stöd – MP sitter i förarsätet inför valet

STÄNGD DÖRR. Ingen vill samarbeta med den potentiell­a vågmästare­n SD Nya opinionssi­ffror visar att det kan bli en rejäl utmaning att bilda majoritet i Stadshuset. Återigen är det Miljöparti­et som kan få en avgörande roll.

- Klara B Orreteg Michael Toll

STOCKHOLM

Om stockholma­rna gick till val i dag skulle varken höger eller vänstersid­an få egen majoritet. Det visar en mätning gjord av företaget Infostat.

Båda sidor behöver MP då ingen säger sig vilja samarbeta med SD.

Mätningen görs enbart på partier represente­rade i riksdagen, vilket gör att Fi hamnar i kategorin övriga.

– Det är i stort sett en spegling av hur det ser ut på riksplanet. Men kanske att vågmästarr­ollen är lite viktigare i Stockholm, säger Jon Nyhlén, statsvetar­e på Stockholms Universite­t.

Stockholms stad är en kommun med pendlande majoritete­r och MP har flera gånger pendlat i takt. De har suttit i majoritet med såväl S, V och Fi som M, C, L och KD.

Deras position som vågmästare gör att de kan få en viktig roll efter valet även 2022.

– De kan få väldigt stort inflytande. Miljöparti­et har styrt med båda sidor och nu ser det ut som att de kan välja igen, säger Jon Nyhlén.

Kostar att regera

Men med makt kommer ansvar, och forskning har visat att det kostar i väljarstöd att regera.

Det är dock inget som skrämmer Miljöparte­ts gruppledar­e Gabrielle Gjerswold.

– Man måste sitta vid makten för att påverka och för oss är det viktigt att vi gör allt vi kan för klimatet. Då kan vi inte gå in i opposition.

Hon är beredd att kompromiss­a för att få till ett fungerande styre. Däremot kommer stora investerin­gar i bilvägar inte att få stöd.

Vilka vill ni få till en majoritet med?

– De partier som gör att vi kan satsa på klimatfråg­an. Men vi kommer inte sitta med, eller stödja, Sverigedem­okraterna. Det ser jag som en självklarh­et.

Det finns åtminstone en fråga MP och SD är eniga i. Att de inte vill ha med varandra att göra.

– Vi anser att alla samarbeten som Miljöparti­et har varit delaktiga i, såväl i regering som i Stockholms stad, har lett till destruktiv­a resultat. Vi ser det därför som ytterst svårt att samarbete med dem, säger Sverigedem­okraternas ledare Gabriel Kroon.

Enligt honom är hans parti öppna för samtal med i stort sett alla andra partier i frågor där de kan komma överens.

Om resultatet från mätningen skulle stå sig lär det krävas långa samtal mellan partiföret­rädarna för att få ihop ett fungerande styre. Socialdemo­kraterna hoppas på att få styra stan tillsamman­s med V och MP.

– Räcker inte det till vill vi gärna se ett samarbete med Centerpart­iet och Stockholms­liberalern­a, som står emot Sverigedem­okraterna. Vi vill inte ha någonting med SD att göra, säger Karin Wanngård, opposition­sborgarråd (S).

Stockholms finansborg­arråd Anna König Jerlmyr (M) tycker att det är svårt att sia om hur samarbeten­a kan se ut innan valresulta­tet är klart.

– Senaste mandatperi­oden har vi samarbetat i en grönblå koalition och det har fungerat väl och vi har fått mycket genomfört. Att samarbeta med Sverigedem­okraterna eller vänsterblo­cket är inte ett alternativ för oss.

Infostats undersökni­ng är gjord via intervjuer med över 5 000 personer. 1 000 personer bor i Stockholms län ,varav cirka 470 bor i Stockholm stad. De fick frågan hur de skulle rösta i kommun, region och till riksdagen.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? NY HORISONT. Karin Wanngård (S), låser dörren för SD, men lämnar den på glänt åt L och C.
FRAMTID.
FOTO: EIRA DESAX NY HORISONT. Karin Wanngård (S), låser dörren för SD, men lämnar den på glänt åt L och C. FRAMTID.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? MÖJLIGHET. Samarbetet med Miljöparti­et de senaste fyra åren har fungerat väl, tycker Anna König Jermly (M), finansborg­arråd i Stockholm.
FOTO: EIRA DESAX MÖJLIGHET. Samarbetet med Miljöparti­et de senaste fyra åren har fungerat väl, tycker Anna König Jermly (M), finansborg­arråd i Stockholm.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? Gabrielle Gjerswold (MP) ser Miljöparti­et i det styre som kommer leda Stockholm efter valet.
FOTO: EIRA DESAX Gabrielle Gjerswold (MP) ser Miljöparti­et i det styre som kommer leda Stockholm efter valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden