Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De vill göra det lättare att stänga skolor

Kortare köer och fler lärare

-

Skolan ska bli bättre, anpassas efter varje individ och leverera goda resultat. Men hur? Politikern­a lovar stort, och vill bland annat göra det enklare att stänga ner de som inte levererar. evererar.

Skolan är ett område där kommunpoli­tikerna kan genomföra stora förändring­ar utan att invänta nationella riktlinjer. Skolvalssy­stemet är ett sådant exempel. Frågan är uppe på riksplanet, men Karin Ernlund (C) vill agera nu.

– Bort med stressen kring skolvalet. Du ska inte redan på BB behöva ställa ditt barn i kö till specifika skolor, säger Karin Ernlund (C).

De vill få med alla friskolor så att det blir lätt för elever och föräldrar att få en överblick över alla de val som finns. Idag är det endast de kommunala skolorna som är samlade, resten får man leta upp på egen hand.

De långa köerna till vissa friskolor är en fråga som drivits på riksnivå och ligger just nu som lagrådsrem­iss. I staden vill flera andra partier att köerna ska kapas. C vill använda kravet som ett ultimatum redan efter valet: Ska man vara med i det gemensamma skolvalssy­stemet får man inte ha längre kötid än två år

sin skola. Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och Vänstern är inne på samma linje.

Borgliga vill kunna stänga

En skola som inte uppfyller kraven ska lättare kunna stängas. Det budskapet tar Centerpart­iet, Liberalern­a och Moderatern­a i Stockholm med sig in i valet 2022. – Någonstans måste vi fråga oss: är det rimligt att fortsätta driva en skola som inte fungerar, trots en rad insatser? Men det ska vara det allra sista alternativ­et, säger sittande finansborg­arråd Anna König Jerlmyr (M).

Så det ska se ut i klassrumme­n

Anna König Jerlmyr vill satsa på fler lärarledda lektioner och två lärare i varje klass. Det sistnämnda förslaget är en fråga som även Socialdemo­kraterna driver.

På frågan om mindre klasser inte är ett alternativ, svarar opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård (S) att det inte är en lösning som funkar bra överallt .

– Då är det viktigare med ett tvålärarsy­stem och mer resurser.

L vill öka studieron och arbeta för att fler klarar grundskola­n. För det krävs individuel­la anpassning­ar.

– Det behöver vara fokus på analys där man ser vad varje skola behöver. Det handlar nästan alltid om ledarskap och god undervisni­ng, säger Isabel Smedberg- Palmquist.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: EIRA DESAX/MIKAEL ANDERSSON ?? KARIN ERNLUND (C), idrotts- och integratio­nsborgarrå­d, Anna König Jerlmyr (M), finansborg­arråd och skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmquist (L).
FOTO: EIRA DESAX/MIKAEL ANDERSSON KARIN ERNLUND (C), idrotts- och integratio­nsborgarrå­d, Anna König Jerlmyr (M), finansborg­arråd och skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmquist (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden