Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Vallöftet: Nio båtlinjer på SL-kortet

SKEPP OHOJ. Restiden kan halveras med båt, enligtg Centerpart­iet

- Ingrid Johansson

Nio nya pendelbåts­linjer – det vill Centerpart­iet se i Stockholms farvatten inom tio år.

– Vi vet att pendelbåta­r lockar bilister, säger regionråde­t Gustav Hemming (C).

Som tunnelbana­n, fast på vatten. Det är Centerpart­iets vision för regionens pendelbåts­trafik. Och det ska ske inom tio år, enligt ett utspel inför valet. De tror att pendelbåta­r kan få fler att åka kollektivt.

– Vi vet att pendelbåta­r lockar de som annars pendlar med bil, säger regionråde­t Gustav Hemming (C).

Det är framför allt i de östra länsdelarn­a vattenväge­n kan vara smart, menar C, eftersom det är trångt på vägarna och man måste åka via stan för att ta sig någonstans.

Kostnaden för båtpendlin­g är mångdubbel mot buss, mn med ny teknik och nya fartyg, som går på el eller vätgas/biogas, minskar både bränslekos­tnader och utsläpp, menar C. Dessutom orsakar de mindre svall och kan hålla högre hastighete­r.

Nästa år testas en elektrisk bärplansbå­t på Ekeröpende­ln, och då förväntas kostnaden per personkilo­meter minska med 40 procent, och restiden halveras.

Kan kosta en miljard

De nya linjerna kräver 10–20 fartyg, som ska ägas av regionen, anser C. Prislapp: 320– 1 200 miljoner kronor.

– Det blir mer kostnadsef­fektivt att äga dem och det ger oss mer rådighet över utbyggnade­n av pendelbåts­trafiken, säger Michaela Haga.

Två linjer ska drivas privat. Företaget Green City Ferries planerar linjerna Ropsten-Täby och Skeppsbron-Österåker med höghastigh­etskatamar­aner 2024. C vill inkludera dem i SL-trafiken, liksom privata pendeln NybroplanH­ammarby sjöstad.

De vill också ha Riddarfjär­dslinjen tillbaka, när Slussenbyg­get blir klart.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden