Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Vi måste få en politik som får slut på våldet

I många ytterstads­delar är valdeltaga­ndet bara 50–60 procent. ”Det gör ändå ingen skillnad” säger Shahir, 29, i Vårberg. Samtidigt bubblar en frustratio­n över gängvåldet. ”Jag hoppas många går och röstar, så att det här får ett slut”, säger en mamma i Hud

-

Lägenhetsd­örren öppnas några trappor upp i det färgglada sjuvånings­huset, en kvinna i 50-årsåldern tittar försiktigt ut.

De två S-politikern­a från Huddinge presentera­r sig och räcker fram en broschyr: ”Ingen ung ska bli kriminell” står det på framsidan. Snart är samtalet igång.

– Jag kom till Sverige på 1980-talet och då var det inte såhär. Idag vågar föräldrarn­a inte släppa ut sina barn, säger kvinnan, som berättar att hon jobbar i äldreomsor­gen och att hon alltid har röstat på Socialdemo­kraterna.

Kvinnan säger ogärna sitt namn – ”jag måste tänka på säkerheten”. Hennes ena son blev skjuten med flera skott för några år sedan, berättar hon efter en stund.

– Han överlevde, men en av kulorna sitter fortfarand­e kvar. Kriminalit­eten påverkar väldigt många här.

Kan det här göra att fler engagerar sig?

– Många har tappat tron på politiken. Men jag tror att många går och röstar för att det ska bli ett slut. Jag hoppas det iallafall, säger kvinnan.

En småbarnspa­ppa, Amir Rezda, håller på att lära sin son att cykla på en av de slingrande skogsstiga­rna i området. Han jobbar som mjukvaruut­vecklare och ska själv rösta i valet i september.

Men förtroende­t för politiken är på väg ner, tror Amir.

– Sjukvårdsk­öerna, segregatio­nen och gängkrimin­alitet gör folk pessimisti­ska – kanske förlorar de hoppet. Alla skjutninga­rna gör samtidigt att det kokar under ytan. Det blir som lava, det kan explodera om man inte gör något, säger han.

Vid ett utebord utanför ett bostadshus i Vårberg några kilometer bort kopplar kompisarna Shahir och Ahmed, båda 29, av i eftermidda­gssolen. I deras område deltog bara 52 procent i senaste kommunalva­let. Shahir ska inte rösta i år.

– Jag har bott här i tio år och inte sett någon förändring, på något positivt sätt. Jag har verkligen försökt jämföra, men kan inte se att det gör någon skillnad vem som sitter i regeringen, säger Shahir.

Killarna kommer snabbt in på det stora bekymret i området: tonåringar­na som säljer droger nere i centrum.

– Politikern­a pratar mycket, särskilt när det är val. Men helt ärligt tror jag inte att de bryr sig om vad som händer i förorterna. De låter nya generation­er växa upp och dras in i det här. Ibland känns det som att någon sitter och njuter av att folk i förorterna skjuter ihjäl varandra, säger Ahmed.

Vad skulle behövas?

jobbar som fritidsped­agog i Rågsved. Han tror att det skulle göra stor skillnad om ungdomarna kände sig mer välkomna i samhället.

– Jag har bott i Sverige i 30 år. Tidigare kändes politiken mer demokratis­k och öppen, man ville verkligen hitta lösningar tillsamman­s, säger han.

Idag känner sig många med utländsk bakgrund orättvist behandlade, samtidigt som politiken mer och mer handlar om makt och ego, menar Stefan.

– Viktigast är att satsa på ungdogdoma­rna, att man sträcker ut en öppen ppen hand, så att de känner att de passar ssar in. Att man frågar dem vad de vill. Att de får en chans. Och att man inte har så mycket ”vi och dom”, säger Stefan Ikejiora.

Stefan Ikejiora, 59,

Det tar längre tid att komma in i samhället om man har invandrat. Men till slut går det, menar Stefan Ikejiora.

– Partierna måste visa att de kan skapa förändring. Och de borde komma hit mer, ordna events, få folk att börja prata och engagera sig. Många här vet inte ens att det är val, säger Ahmed.

Så som debatten förs kring gängkrimin­aliteten känner sig folk i förorterna mest utpekade, menar Shahid.

– Man måste få bort vi- och dom-mentalitet­en. Prata om själva problemet istället, vad som är orsakerna. Då skulle man komma fram till bättre lösningar.

Text och foto: Petter Beckman

Alla skjutninga­rna gör att det kokar under ytan. Det blir som lava, det kan explodera om man inte gör något.

 ?? ?? INGEN SKILLNAD. ”Politikern­a pratar mycket, men efter valet fokuserar det på annat. Det vore ändå bra om de kom hit oftare, ordnade events och pratade politik, det skulle kunna öka engagemang­et”, säger Shahir och Ahmed i Vårberg.
INGEN SKILLNAD. ”Politikern­a pratar mycket, men efter valet fokuserar det på annat. Det vore ändå bra om de kom hit oftare, ordnade events och pratade politik, det skulle kunna öka engagemang­et”, säger Shahir och Ahmed i Vårberg.
 ?? ?? VALARBETAR­E. Joshua Ndip och Claes Thim bor bor båda i Flemingsbe­rg och är ofta ute och knackar dörr för Socialdemo­kraterna.
VALARBETAR­E. Joshua Ndip och Claes Thim bor bor båda i Flemingsbe­rg och är ofta ute och knackar dörr för Socialdemo­kraterna.
 ?? ?? HOPPFULL – TROTS ALLT.
HOPPFULL – TROTS ALLT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden