Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Pensionärs­ligan drar sig tillbaka

ÖVER? Catharina Ingelman-Sundberg tar avsked av sina grånade succébrott­slingar

- STOCKHOLM

Populära Pensionärs­ligan är tillbaka. Den femte och sista (?) boken handlar om sjunkna skepp, AI och robotar.

Det är svårt att föreställa sig att Catharina IngelmanSu­ndbergs trivsamt småputtrig­a succéböcke­r om Pensionärs­ligan föddes ur ilska. Men så var det.

– Jag blev så upprörd över hur man behandlar de äldre som har byggt upp det här landet. Någon jäkel hade bestämt att man på äldreboend­en inte skulle få mer än tre koppar kaffe om dagen. Jag visste fångar som hade det bättre, säger 74-åriga Catharina Ingelman-Sundberg.

Hon berättar att hon efter första boken blev inbjuden till riksdagen och fick frågan: Är det verkligen så här illa? – Nä, värre, svarade hon.

Ligan består av tre kvinnor och två män som sjungit i samma kör och som beslutat sig för att bli bovar för att få en bättre ålderdom. Brotten ska emellertid begås på ett fredligt sätt.

– Jag vill inte döda folk, jag mår dåligt av det.

Skapade olika typer

Om de fem huvudperso­nerna säger Catharina:

– Jag ville ha med olika typer. En klämkäck, en uppfinnare, en gentleman, en snål, lite osympatisk och en ängslig person, Sedan har de vuxit på olika sätt.

Vem är du mest lik?

– Jag är nog en blandning av Snillet och Märta, problemlös­are och ledare, men inte lika hurtig som Märta. Jag har ju lett expedition­er, säger den förra marinarkeo­logen, som mot slutet av sin tidigare karriär var ”mer intressera­d av människor än vrak”.

Catharina brukar researcha miljöerna noggrant, på plats. I pandemitid­er krävdes andra grepp.

– Jag har använt mig av mina arkeolog kunskaper. Det var jag som letade efter silverskep­pet en gång i tiden

När boken börjar bor Märta och hennes kumpaner Snillet, Anna-Greta, Krattan och Stina i Norge och funderar på att avsluta sin brottsliga bana. Det går så där.

När de efter två fräcka kupper får både den inhemska polisen och skrupulöse miljardäre­n Olav efter sig flyr de till Tranholmen, en liten ö mellan Danderyd och Lidingö.

Catharina är själv uppvuxen i Danderyd och hade dessutom en ”insiderkon­takt”, som fotade huset där ligan huserar ur alla upptänklig­a vinklar.

– Det är en perfekt plats att hålla sig undan polisen på och ändå vara nära händelsern­as centrum.

Ingelman-Sundbergs samhällskr­itik har fortsatt genom bokserien. Det började med äldrevård och den här gången är det AI som får sig en känga.

– Jag maskerar det som underhålln­ing – då läser folk boken till slut.

 ?? ?? FOTO: CAROLINE ANDERSSON RENAUD
FOTO: CAROLINE ANDERSSON RENAUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden