Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så sparar du till ditt första boende

BÄSTA TIPSEN. Många bäckar små blir till slut till en kontantins­ats

- Hemma@mitti.se

Hur får man egentligen ihop till den där kontantins­atsen så man kan köpa sin första egna lägenhet? Vi har dammsugit internet efter de bästa tipsen!

Även om bopriserna i Stockholm har sjunkit något det senaste året krävs ändå ett par hundra tusen i kontantins­ats för att ta sig in på bostadsmar­knaden. Den höga inflatione­n och ökade priser på bland annat mat och el gör att marginaler­na krymper.

Här är de bästa tipsen som hjälper dig till din första lya.

Var du vill bo? Tänk realistisk­t. Du kanske inte kan bo precis där du vill på en gång. Leta lite längre ut från centrum så kommer du ner i pris.

Gör research. Ta reda på vad bostäderna kostar i det område du vill bo, så du har ett hum om hur mycket du behöver spara. Du får inte låna mer än 85 % av bostadens värde. Kostar bostaden 2 miljoner behöver du således 450 000 i kontantins­ats.

Månadsspar­a. Kom igång med ditt sparande så fort som möjligt. Starta ett månadsspar­ande som dras automatisk­t så märker du inte att pengarna försvinner till sparkontot.

Prioritera. Det är viktigt att du gör sparandet till din första prioritet de kommande åren. Spara först, konsumera sedan.

Se över hur du bor. Kan du bo hemma ett tag till? Kan du byta din hyresrätt till en billigare? Det kan även skilja tusenlappa­r i andrahands­hyra om du gör avkall på läge och kommunikat­ioner. Flytta ihop med vänner eller partner, så du kan spara mer.

Behöver du alla tjänster som Spotify, Netflix eller prenumerat­ioner på tidningar? Du kan spara tusentals kronor genom att gå igenom alla olika abonnemang du har.

Se över dina utgifter.

Ät billigt. Börja göra matlådor och få ner dina matkostnad­er väsentligt. Handla när det är rabatter och frys in.

Fynda. Allt du handlar behöver inte vara nytt. Genom att handla begagnat och på loppis kan du spara in stora summor.

Öka dina inkomster. Kanske har du prylar hemma som du inte behöver som du kan kränga på Blocket eller loppis?

Jobba mer. Jobba extra på ditt nuvarande jobb eller ha ett till jobb får du snabbare in pengar. Avsätt en eller två helger i månaden till extrajobbe­t, men glöm inte att planera in vila.

Låt pengarna jobba. Att bara slänga in pengarna på ett sparkonto får dem inte att växa. Den höga inflatione­n gör även att värdet äts upp. Läs på om fond- och aktiespara­nde och gör kloka placeringa­r så får pengarna jobba för dig.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MÖJLIGHET. Det kan verka ouppnåelig­t att spara ihop till den där kontantins­atsen på hundratuse­ntals kronor, men med envishet och genom att prioritera rätt så går det.
FOTO: MOSTPHOTOS MÖJLIGHET. Det kan verka ouppnåelig­t att spara ihop till den där kontantins­atsen på hundratuse­ntals kronor, men med envishet och genom att prioritera rätt så går det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden