Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Vi förstår att du plankar i t-banan

- Aida Badeli (MP) kommunfull­mäktigekan­didat i Stockholm och språkrör för Grön Ungdom

Du kanske provoceras av rubriken. Men alla SL-åkare har nog svurit över dyra månadskort. Sedan 2000-talet har priset på kollektivt­rafik ökat dubbelt så mycket som priset t på bensin. Trots det går alla partier utom MP till val på att subvention­era bilism.

Politiken måste bli smartare – det är dags att satsa på kollektivt­rafiken.

Många svenskar är beroende av bilen – men inte alla. Hälften av alla bilresor är under fem km. och av dem är ytterligar­e hälften under tre km. Korta resor görs nästan bara i storstäder med väl utbyggd kollektivt­rafik: Stockholm är ett typexempel. Här handlar det sällan om ”bilberoend­e”, utan helt enkelt om ohållbara vanor.

Transports­ektorn står för 1/3 av Sveriges utsläpp. För att nå klimatmåle­n måste utsläppen minska här och nu. Men när priset på kollektivt­rafik har ökat med 139 procent på 20 år (bensinpris­et har ökat med 70 procent under samma period) fattar vi att det är svårt. Det ska vara lätt att göra rätt – klimatsmar­ta val måste i alla lägen vara det billigaste och enklaste alternativ­et.

Vi vill göra kollektivt­rafiken gratis för alla under 26, sänka priserna för alla andra och bygga ut den ytterligar­e.

Satsningar­na kan enkelt finansiera­s med de 30 miljarder som går till fossila subvention­er, flygplatse­r och bilbidrag varje år. Men de andra partierna säger nej. I en brinnande klimatkris, bara veckor innan valet, pågår en verklighet­sfrånvänd kapplöpnin­g om vem som kan kasta mest pengar på storstadsb­ilister och fossila bränslen. Det är inte bara skatteslös­eri, det bränner upp vår enda planet och låser fast oss i fortsatt oljeberoen­de. Vi kräver andra lösningar.

Den ineffektiv­a bidragspol­itiken måste stoppas. Ekonomiskt stöd i all ära, men att ge alla bilister 1 000 kronor oavsett inkomst är ren populism.

Tänk om vi i stället erbjöd hjälp åt dem som behöver? Unga och människor med låga inkomster har sällan en bil. Regeringen kastar miljoner på villaägare och fossilbila­r samtidigt som studiebidr­ag och försörjnin­gsstöd lämnas oförändrad­e.

Om vanligt folk ska ha en chans att möta den stigande inflatione­n behövs mer än kortsiktig­a krisstöd.

Andra länder har agerat. Vi borde inspireras av satsningar som Tysklands 9 euro-biljett, som gjort att tyskar kunnat åka med all kollektivt­rafik i sommar (snabbtåg exkluderat), för under hundralapp­en.

För om vi med skattepeng­ar ska subvention­era transports­ektorn borde pengarna rimligtvis gå till det som är klimatsmar­t, gemensamt och som används av vanligt folk.

Det handlar om mer än klimatkris­en – det är också en rättvisefr­åga.

för ett hållbart resande. Vi vet att kollektivt­rafik inte funkar för överallt. Där bilen faktiskt behövs ska det gå att köra billigt på till exempel el eller biogas. Men det handlar om mer än klimatkris­en – det är också en rättvisefr­åga.

Ständiga prisökning­ar gör att alla inte kan röra sig fritt. Det finns barn i Stockholm som inte har råd att hälsa på kompisar på andra sidan stan. I ett sådant läge förstår vi att plankning ses som den enda utvägen för att ta sig till fotbollstr­äningen, fritidsgår­den eller stranden.

Genom gratis kollektivt­rafik för unga, fler avgångar och sänkta avgifter för alla andra är plankning ett minne blott. Som en bonus minskar Sveriges utsläpp.

Så ser en rättvis omställnin­g ut.

Politiken måste ansvara

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BÄTTRE. Vi vill göra kollektivt­rafiken gratis för alla under 26, sänka priserna för alla andra och bygga ut den ytterligar­e, skriver Aida Badeli (MP).
FOTO: MOSTPHOTOS BÄTTRE. Vi vill göra kollektivt­rafiken gratis för alla under 26, sänka priserna för alla andra och bygga ut den ytterligar­e, skriver Aida Badeli (MP).
 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Aida Badeli, MP/ Grön Ungdom.
FOTO: PRESSBILD Aida Badeli, MP/ Grön Ungdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden