Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så raggar partierna Väljare i spurten

JÄMNT UPPLOPP. Dörrknackn­ingen har vuxit till ett av partiernas

- HÄGERSTEN-ÄLVSJÖ Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se 08-550 550 82

Det är många förstagång­sväljare som kommer fram.

Först blir 19-årige William Tell lite snopen. Han har åkt från Farsta till Liljeholms­torget i tron att alla partier har valstugor här. Men bara Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet är på plats den här fredagen några veckor före valet.

– Jag hade tänkt gå runt och samla informatio­n och ställa frågor till alla partierna. Det är synd att de inte är här, säger han.

Efter en stunds tvekan går han i alla fall fram till dem som finns på torget. Först blir det en pratstund med Socialdemo­kraternas valarbetar­e, Karin Schibbye och Bror

Regnander, bland annat om skatter och gängkrimin­alitet.

– Jag tror ju inte att det hjälper med bara fler poliser. Man måste hitta grunden till det onda så att inte fler blir kriminella, säger han och undrar hur S ställer sig.

Engagerade ungdomar

Det blir ett samtal om vikten av att alla är en del av samhället, genom arbetstill­fällen, bostäder och bra skolor.

– Det är många förstagång­sväljare som kommer fram till oss. De är ofta mycket engagerade och det är roligt att få kontakt med dem, säger Karin Schibbye.

I Vänsterpar­tiets valstuga betonar valarbetar­en Lukas de Veen också vikten av kontakt med väljarna.

– Många som kommer hit är redan vänsterpar­tister. Men även de som ifrågasätt­er oss stannar till och då får vi chansen att förklara vår politik, säger han.

Det är mycket jämnt mellan blocken i Stockholms stad inför valet. Partierna kämpar hårt om väljarna. Den klassiska valstugan är inte den främsta metoden att nå ut. Bara Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet satsar någorlunda mycket på dem, med sju respektive nio stugor runt om i stadsdelar­na. Feministis­kt Initiativ och Moderatern­a har fyra, medan de andra bara har en eller två, i innerstade­n.

Dörrknackn­ing är stort

I stället satsar de flesta partier numera stort på dörrknackn­ing, sedan utvärderin­gar visat att de ger resultat.

S, M, L, MP och C uppger för Mitt i att dörrknackn­ing blivit en mycket viktig del i kampanjarb­etet.

– Vi har knackat dörr

Långsjöhöj­den är vad vi kallar ett guldområde.

aktivt sedan i våras. Det är det effektivas­te sättet att möta väljarna och få ett bra, kvalitativ­t samtal, säger Morgan Berglund Williams, valgeneral för Centerpart­iet i Stockholm.

Även V, Fi och SD använder metoden. Bara KD avstår helt, av resursskäl och för att man anser att det kan upplevas som påträngand­e i privatlive­t.

”Ett guldområde”

Särskilt aktiva är dörrknacka­rna i områden där de vet att deras partier har många potentiell­a väljare. Där finns en chans att vinna röster, som kan avgöra det jämna valet.

För Liberalern­a är Långsjöhöj­den i Älvsjö ett sådant område.

Mitt i följde med en trio på en rundtur bland villorna där, en varm måndagskvä­ll i slutet av augusti – Pär Hommerberg, ledamot i regionfull­mäktige, socialborg­arrådet Jan Jönsson och Inger Swahn, ersättare i HägerstenÄ­lvsjö stadsdelsn­ämnd.

– Vi har gått igenom partidistr­ikten på gatunivå för att identifier­a var vi har starkt stöd och där det finns ytterligar­e potential. Jag skulle säga att Långsjöhöj­den är vad vi kallar ett guldområde, säger Jan Jönsson.

Frågar om hjärtefråg­or

Flera som öppnar dörren förklarar att de inte kan så mycket om kommunpoli­tik och undrar vad partiet har för hjärtefråg­or. Det ger en chans att föra ut den egna politiken och samtidigt lyssna in vad människor tycker.

– Skolan, skolan, skolan, svarar Jan Jönsson medan Pär Hommerberg bland annat betonar behovet av att fler listar sig vid en vårdcentra­l och får en husläkare.

Alla är dock inte mottagliga. En kvinna förklarar att hon bestämt sig för MP och att hon aldrig skulle rösta på ett parti som kan tänka sig att samarbeta med SD.

– Både i stadshuset och på regionnivå säger Liberalern­a absolut nej till samarbete med SD, till skillnad från på riksnivå, svarar Jan Jönsson innan trion går vidare.

Nu återstår att se hur dörrknackn­ingen hjälper Liberalern­a och andra partier på valdagen, den 11 september.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden