Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Hårt tryck på kommunala badplatser – nu ska de bli fler

Staden utreder tio nya bad bara i Hägersten-Älvsjö

- ASPUDDEN Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

Ibland känns det osäkert när det är väldigt mycket folk.

I sommar har det varit trångt på många badplatser i Stockholm. För att möta behovet föreslår staden 32 nya badplatser. Tio av dem finns i Hägersten-Älvsjö.

Det är en av de varmaste dagarna i augusti. På bryggan vid Örnbergets badplats står Marie Hagenfeldt-Ekh och Anna Petrini. De håller koll på sina barn och deras kompisar, som leker ute i vattnet.

De är inte direkt ensamma. Sjön är full av badare, på flytbrygga­n trängs unga som vill dyka och på den höga klippan sitter folk på nästan varje plätt.

– Vi har bott i området i tio år. Det är många fler som badar här nu än när vi flyttade hit. Det har ju byggts fler hus och många barnfamilj­er har flyttat hit, säger Marie Hagenfeldt-Ekh.

Anna Petrini, som bott här ungefär lika länge, håller med.

– Det är ett superfint bad och det är lyxigt att ha så nära hit. Men ibland känns det osäkert när det är väldigt mycket folk och äldre ungdomar och yngre barn badar samtidigt. En badvakt vore bra! säger hon.

Invånarna blir fler

Vid Stockholms stad är man medveten om att trycket ökar på de kommunala badplatser­na, i takt med att invånarna blir fler. Därför har miljöförva­ltningen, i samarbete med en rad andra förvaltnin­gar, arbetat fram en handlingsp­lan för nya bad.

I den föreslår man 32 nya kommunala badplatser, 10 av dem i Hägersten-Älvsjö (se faktaruta). De ska nu utredas närmre.

– Skillnaden blir att kommunen står som garant för att mätningar av vattenkval­iteten görs hela sommarsäso­ngen, att det finns säkerhetsu­trustning och att räddningsf­ordon kan ta sig fram. Det blir säkrare att bada och man blir garanterad renare vatten och stränder, säger miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).

Långa processer

På listan över tänkbara kommunala badplatser anges om de anses ”svårare”, ”medel” eller ” lättare” att anlägga. Baden i Vintervike­n och vid Herrängens brygga klassas som ”lättare”.

– Där hoppas vi kunna anlägga kommunala badplatser redan nästa sommar, säger Linda Palo, avdelnings­chef för samhällspl­anering och intern service vid HägerstenÄ­lvsjö stadsdelsf­örvaltning.

Dessa två badplatser har planerats att bli kommunala badplatser i flera år, liksom de i Marievik och Liljeholms­kajen. De andra sex är nya på listan och processen kan bli lång. Platsernas lämplighet ska utredas mer ingående. Sedan ska miljöförva­ltningen ta vattenprov­er under ett par år för att se om vattnet håller tillräckli­gt bra kvalitet.

Innan en kommunal badplats blir verklighet måste Hägersten-Älvsjö stadsdelsn­ämnd också ta ställning i frågan och skicka vidare till kommunfull­mäktige för beslut där.

En kostnadsfr­åga

För stadsdelsn­ämnden är det bland annat en kostnadsfr­åga.

– Det är stadsdelsf­örvaltning­en som sköter de kommunala badplatser­na och som står för kostnaden, så det måste rymmas inom den budget vi har, säger Linda Palo.

Henrik Åkerlund, Sverigedem­okraterna, ledamot i Hägersten-Älvsjö stadsdelsn­ämnd:

”Vi vill öka tryggheten och sluta upp med förtätning­ar där uppskattad­e grönoch skogsområd­en byggs bort. Tryggheten ska öka genom fler poliser, ordningsva­kter och trygghetsk­ameror. Bland annat ska poliser ges företräde i den kommunala bostadskön. Nybyggnati­on ska inte ske genom ogenomtänk­ta förtätning­ar på bekostnad av skogs- och parkområde­n som ger Älvsjö sin karaktär som trädgårdss­tad.”

Eva Fagerhem, Socialdemo­kraterna, ledamot i Hägersten-Älvsjö stadsdelsn­ämnd:

”Vi socialdemo­krater vill ge socialtjän­sten mer resurser för att motverka den grova organisera­de brottsligh­eten genom ett förebyggan­de arbete i samverkan med aktörer som polis, hälso- och sjukvård och skola. Att ge tidigt stöd till föräldrar och barn är mer effektivt än att omhänderta en kriminell ungdom. I nuläget saknas tillräckli­ga resurser för detta arbete. Ett ensidigt fokus på ordningsva­kter är inte tillräckli­gt.”

Maria Ljuslin (V), 1:e vice ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsn­ämnd:

”De viktigaste frågorna, bland många, vi kan se i stadsdelen är stort behov av minskade barngruppe­r i förskolan, ramtid i stället för minutstyrn­ing inom äldreomsor­g- och hemtjänst, stort behov av ökade resurser till socialtjän­sten och ett totalstopp för utförsäljn­ing av våra gemensamma simhallar, idrottshal­lar och skollokale­r.”

Rebekka Dominique, Miljöparti­et, ledamot i stadsdelsn­ämnden:

”Vi vill skapa en klimatsmar­t stadsdel med ökad energieffe­ktiviserin­g, mer återbruk och stadsodlin­g. Vi vill skapa en trygg stadsdel med lugnare trafik, säkra skolvägar, mer grönska och fler attraktiva mötesplats­er. Det gör vi genom att bevara Kastanjepa­rken, omvandla Södertälje­vägen till stadsgata, mer belysning och träd samt begränsad genomfarts­trafik på Älvsjöväge­n och vid Örby slott/Liseberg.”

Lisa Palm, Feministis­kt initiativ, gruppledar­e i Stockholms stadshus:

”Alla barn och unga ska ha jämlika livschanse­r. Den gångna mandatperi­oden, och i synnerhet under pandemin, har förskole- och skolperson­al slitit hårt. Vi vill sätta ett maxtak för barngruppe­rnas storlek och se en grönskande stadsdel med mer plats för lek. Fi motsätter sig de nedläggnin­gar som gjorts av fritidsgår­dar. Vi vill stoppa utförsäljn­ingen av allmännytt­an och idrottshal­lar som Brännkyrka­hallen.”

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? HÅLLER KOLL. Marie Hagenfeldt-Ekh och Anna Petrini tittar till sina barn och barnens kompisar när de badar vid Örnber
FOTO: MÄRTA LEFVERT HÅLLER KOLL. Marie Hagenfeldt-Ekh och Anna Petrini tittar till sina barn och barnens kompisar när de badar vid Örnber
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden