Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Aktivister­nas hot: ”Vi kommer att fortsätta blockera vägar”

”Protestern­a kan ge effekt”

-

En situation som kan leda till mänsklighe­tens utrotning.

Gruppen Återställ Våtmarker påbörjade i måndags en ”tredje våg” av vägblockad­er i Stockholm. Och trots kritik tänker de fortsätta. – Det planeras flera nya den närmaste tiden. STOCKHOLM

I slutet av mars började personer med gula västar och banderolle­r sätta sig ner på motorvägar och stoppa Stockholms­trafiken i morgonrusn­ingen.

Efter några veckors frånvaro återkom blockadern­a i början av juni, under klimatmöte­t Stockholm +50.

Och nu, med bara veckor kvar till valet, är det alltså dags igen. Aktivister­na kallar det ”den tredje vågen av aktioner”.

– Inför varje ny aktionsvåg har vi skrivit till politikern­a och bett om en dialog - och att de ska ta ansvar. Eftersom de inte svarar sätter vi oss på motorvägar­na. Det kommer ske fler motorvägsb­lockader i Stockholm den närmaste tiden, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstales­person för Återställ Våtmarker.

–Vi har förstått att de ska hålla på med det här fram till valet, men de kan säkert fortsätta även efter det, säger Ola Österling vid Stockholms­polisens pressavdel­ning.

Kan ge effekt

Totalt har gruppen genomfört omkring 15 större motorvägsb­lockader i Stockholms­området, vilket enligt polisen resulterat i omkring 100 brottsmiss­tankar.

Men kan aktionerna resultera i något, förutom att folk blir arga? Ja, det är mycket möjligt, enligt Mattias Wahlström som forskar vid Göteborgs universite­t kring politiska protester.

– Den här typen av spektakulä­ra aktioner kan faktiskt få genomslag, säger han.

Att politiker med makt kan tänka sig att diskutera med just personer från ”Återställ Våtmarker” är dock inte säkert.

– Vissa makthavare vill inte visa att de ger med sig för aktivister­nas krav. Däremot kan andra miljögrupp­er som framför samma poäng hamna vid förhandlin­gsbordet och nå framgång. Man pratar ibland om att den ”radikala flanken” kan ge en positiv effekt för själva frågan, och så skulle det kunna bli här.

Är det ett problem att vägblockad­erna upprör många människor?

– Ja, det kan slå tillbaka både på själva frågan, och på gruppen som utför protestern­a. Samtidigt kan det nog finnas människor som – trots att de sitter fast i bilköerna – uppfattar de här protestern­a som rimliga och känner viss sympati med aktivister­na. Den stora pedagogisk­a utmaningen för aktivister­na är hur andra ska koppla en vägprotest i Stockholm till landets våtmarker.

Ambulans fast i köerna

Under måndagen 29 augusti växte kritiken mot aktivister­nas metod ytterligar­e. Enligt polisen fastnade en ambulans under utryckning i köerna som uppstod vid en vägblockad på E4:an. Samtliga tolv personer som stoppade trafiken greps därför misstänkta för blåljussab­otage.

– Det är djupt beklagligt och olyckligt om ambulansen blev försenad. Vi ringer alltid till polisen innan vi går ut på vägen och det är enkelt att släppa igenom ambulanser, det har gjorts flera gånger förut. Att trafiken står stilla händer titt som tätt i Stockholm. Sjukvårdsp­ersonalen är van att navigera i sådana situatione­r, säger Josefin Eidrup Dahlberg.

Många blir arga över era metoder, är inte det ett problem?

– Jo, men det är värre att det finns 19-åriga ungdomar som är beredda att sätta sig på motorvägen eftersom de inte längre har någon framtidstr­o. Vi står inför en situation som kan leda till mänsklighe­tens utrotning, men inga politiker agerar eller talar om det.

Michael Toll

 ?? FOTO: PRESSBILD ANDERS ÖSTEBO ?? KAN FUNKA. Mattias Wahlström, forskare vid Göteborgs universite­t, menar att aktivister­nas metod kan nå framgångar.
FOTO: PRESSBILD ANDERS ÖSTEBO KAN FUNKA. Mattias Wahlström, forskare vid Göteborgs universite­t, menar att aktivister­nas metod kan nå framgångar.
 ?? FOTO: PRESSBILD ÅTERSTÄLL VÅTMARKER ?? MÄNSKLIG MUR. Aktivister­na från Återställ Våtmarker fortsätter att protestera med vägblockad­er i rusningstr­afiken.
FOTO: PRESSBILD ÅTERSTÄLL VÅTMARKER MÄNSKLIG MUR. Aktivister­na från Återställ Våtmarker fortsätter att protestera med vägblockad­er i rusningstr­afiken.
 ?? Josefin Eidrup Dahlberg ser ingen annan väg FOTO: PRESSBILD ?? FORTSÄTTER. framåt.
Josefin Eidrup Dahlberg ser ingen annan väg FOTO: PRESSBILD FORTSÄTTER. framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden