Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Trygghet är ordet på allas läppar: ”Men jag tror det är röstfiske”

BRYGGAN. Ordet som funkar från vänster till höger

-

ord används från höger till vänster för att förstärka den egna politiken. Men vad är det med trygghet egentligen, varför har det blivit så populärt hos politikern­a?

Politiker har upptäckt att det är ett bra sätt att slippa prata om annat.

Valkampanj­ens kanske vanligaste STOCKHOLM

I varje hörn av staden finns budskap om trygghet. Alla partier har sina lösningar på hur den ska uppnås och byggas ut. Trygghet inom politiken har gått från att beskriva politiska insatser som görs för att skapa en förutsägba­rhet för arbetarkla­ssen, till att mer handla om rädsla, lag och ordning.

Klara Hermansson är lektor vid Stockholms Universite­t och har forskat på politiska partiers användning av ordet trygghet i valkampanj­er.

– Man kan fundera över att trygghet är så användbart för alla partier.

Utanför den lokala mataffären i Abrahamsbe­rg står Årstabon Sigrid Kamp. Hon tror inte på de lösningar som presentera­s.

– Jag tror att det är röstfiske. Det är inte väktare och poliser som får mig att känna

mig trygg. Ett mer jämställt samhälle är det som behövs.

Clara Lindblom är opposition­sborgarråd för Vänsterpar­tiet i Stockholms stad och kan se att anledninge­n till ordets popularite­t är tvådelad.

– Våldet har blivit brutalare och det gör folk otryggare. Men sen tror jag också att politiker har upptäckt att det är ett bra sätt att slippa prata om annat. Det är en kombinatio­n av båda.

Forskaren Klara Hermansson lyfter två anledninga­r till popularite­ten.

Ingen fiende

Trygghet är en känsla där man inte specifikt måste peka ut ett hot.

Det är också ett ord som passar den moderna mittfårans politik. Den politik som riktar sig till den breda allmänhete­n snarare än till en specifik grupp. Ordet kan riktas till alla och ingen behöver ställas mot någon annan. Tryggheten ger i alla fall sken av att gälla alla.

Moderatern­as Anna König Jerlmyr beskriver popularite­ten som ett resultat av ordets vikt.

– Frågan om man kan låta sitt barn gå hem från fotbollstr­äningen själv på kvällen till om man själv vågar ta kvällsbuss­en eller känner sig trygg i sitt egna hem. Sen alla skjutninga­r som dominerar debatten. Det är svårt att kringgå att trygghet är ett så viktigt begrepp i politiken.

Värdeord – för alla

Både på vänster -och högerkante­n i Stockholm är trygghet ett kärnord i valkampanj­en.

Vänsterpar­tiet lovar att ”Gör Stockholm till en tryggare stad. Fånga upp barn och unga som befinner sig i riskzonen för kriminalit­et. Det förebyggan­de arbetet ska prioritera­s.”

Moderatern­a deklarerar att tryggheten är den viktigaste frågan för partiet i huvudstade­n och lovar att de ska satsa på ”trygghetsk­ontor i varje lokalpolis­område där polis, ordningsva­kter och fältassist­enter samverkar för ökad trygghet”.

Väljarna då, bryr de sig om trygghet lika mycket som politikern­a? Jo, i alla fall om man utgår från trygghet som en del av lag och ordning. Novus mäter varje månad vilken politisk fråga väljarna tycker är viktigast, och lag och ordning hamnar ofta på andra plats av tio möjliga.

Fler känner sig trygga

Samtidigt verkar det som att vi i högre utsträckni­ng känner trygghet i vårt eget bostadsomr­åde. Den siffran har ökat något, enligt BRÅs Nationell Trygghetsu­ndersöknin­g.

Kimia Mokhtari från Hägersten väntar på tvärbanan vid Globen. Inte heller hon känner att det politiska modeordet är relevant i hennes vardag.

– Jag har aldrig tänkt på det. Jag känner mig trygg.

Klara b Orreteg klara.orreteg@mitti.se

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? KIMIA MOKHTARI, Hägersten. ”Jag känner mig trygg. Har aldrig tänkt på det ens. Jag vågar gå ut själv och vara ute när det är mörkt.”
FOTO: KLARA B ORRETEG KIMIA MOKHTARI, Hägersten. ”Jag känner mig trygg. Har aldrig tänkt på det ens. Jag vågar gå ut själv och vara ute när det är mörkt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden