Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Det ska vara snyggt och tryggt på Älvsjö station

För att skapa ett effektivt, snyggt och tryggt Älvsjö station behövs en rad åtgärder.

- Pär Hommerberg (L) Älvsjöbo och Regionkand­idat för Liberalern­a

Älvsjö är Sveriges femte största järnvägsst­ation sett till antalet resenärer.

Det är en knutpunkt för pendlare i södra Stockholm och Stockholms­mässan bidrar också kraftigt till att så många använder just Älvsjö station.

Tyvärr har det relativt nybyggda gröna stationsko­mplexet många g brister som gör att begreppet ”resesecent­rum” inte känns helt rätt. .

För att skapa ett effektivt, snyggt och tryggt Älvsjö station behövs en rad åtgärder.

Installera en rulltrappa som går nedåt från biljetthal­len till Älvsjö torg.

Säkerställ att den rulltrappa som leder upp från Älvsjö stationsga­ta (en rad busslinjer) fungerar och att den vid ”tjuvstopp” snabbt kan startas igen.

Större delen av stationsby­ggnaden saknar helt ventilatio­n vilket ger närmast en bastukänsl­a varma dagar. Här behovs en ventilatio­nslösning.

Det stora cykelgarag­et är ett drömställe för cykeltjuva­r. Med kontinuerl­ig bevakning, städning och underhåll och helst en mindre cykelverks­tad blir det ödsliga garaget en aktiv yta. Utrymmet mellan rulltrappa­ns slut på övervåning­en och biljetthal­len är en spillyta som skulle behöva livas upp med exempelvis konstnärli­g utsmycknin­g och möjlighet till aktivitete­r och mindre butiker.

Exteriört är de stora glaspartie­rna längs spåren oftast helt nedklottra­de. Detta i kombinatio­n med allt tätare sly på spåren ger ett sunkigt intryck och knappast den bild vi vill förmedla av

yl Stockholm för exempelvis en mässbesöka­re.

Tyvärr är Älvsjö station drabbat av skadegörel­se och brottsligh­et. En mer kontinuerl­ig närvaro av ordningsva­kter behövs för att skapa trygghet.

Med dessa fullt genomförba­ra åtgärder får Älvsjö station det lyft som så väl behövs och kan då bli ett riktigt resecentru­m.

 ?? FOTO: OLA HEDIN ?? Pär Hommerberg (L).
FOTO: OLA HEDIN Pär Hommerberg (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden