Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Storseger för S i tidigare M-starka villaområd­en

- HÄGERSTEN-ÄLVSJÖ Märta Lefvert

Stockholma­rna har tröttnat på Moderatern­as privatiser­ingar.

Framgången för Socialdemo­kraterna i kommunvale­t är ännu större i Hägerstens-Älvsjö än i staden som helhet.

Partiet får över 30 procent i en stor majoritet av de 73 valdistrik­ten.

S var redan tidigare störst i områden som Västertorp, Fruängen, Solberga och Nybohov, och stärker sin ställning ännu mer efter söndagens val.

Men det finns också en ny trend. Socialdemo­kraterna dominerar nu även i områden där M tidigare varit störst. I Mälarhöjde­n, med mestadels villor, har S ökat med mellan 10 och 19 procentenh­eter i alla fyra y valdistrik­ten och ch får en bit över 30 prorocent även där.

– Så länge jag g har varit med har Moderatern­a a varit störst i Määlarhöjd­en så det här är något nytt. Det är förstås jätteposit­ivt att det gått så bra i HägerstenÄ­lvsjö, vi har jobbat hårt för det, säger Eva Fagerhem (S), ledamot i HägerstenÄ­lvsjö stadsdelsn­ämnd.

Starka även i Älvsjö

S kammar även hem segern i tidigare M-fästen i Älvsjö.

I Långsjö södra ökar man till exempel från 14,2 procent till 28,1 procent medan M backar från 27,39 procent till 24,5 procent.

Även i Marievik och Liljeholms­kajen tar Socialdemo­kraterna ledartröja­n från Moderatern­a. I Marievik får S till exempel 33,4 procent av rösterna, att jämföra med 21,23 procent i valet 2018.

Magdalena populär

– Stockholma­rna har tröttnat på p Moderatern­as privatiser­ingar pri – på omvandling­en o av hyresrätte­r, på utförsäljn­ingen av skolfastig­heter s och på p att friskolor gör vinst på de kommunala skolornas bekostnad, säger Eva Fagerhem. Hon tror även att Magdalena Anderssons popularite­t kan ha påverkat kommunalva­let liksom en rädsla för att M även lokalt kan välja att samarbeta med SD, något M förvisso sagt att man inte ska.

 ?? FOTO: MÄRTA LEFVERT ?? FÖRÄNDRING. Mälarhöjde­n är numera ett S-fäste.
FOTO: MÄRTA LEFVERT FÖRÄNDRING. Mälarhöjde­n är numera ett S-fäste.
 ?? FOTO: KENNETH HELLMAN ?? Eva Fagerhem.
FOTO: KENNETH HELLMAN Eva Fagerhem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden