Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Äldre mobiler nobbas av Alltid öppet

OHÅLLBART. Regionen byter till webb-app

- Ingrid Johansson

Företaget styr när det är ”end of life” för ett operativsy­stem

STOCKHOLM

Tusentals personer med äldre mobiler stängs ute från regionens vårdapp Alltid öppet.

De måste köpa en ny telefon för att få tillgång till tjänsten. Men nu ska det bli ändring på det.

Boka tid för vaccinerin­g, få råd om olika sjukdomar, ha videomöte med läkare. Tjänsterna i Region Stockholms app, Alltid öppet, blir allt fler.

Men bara för dem som har en nyare telefon. De som köpte en mobil med operativsy­stemet Android före 2017 kan inte längre använda appen.

– Dåligt, tycker Söderbon Ingrid Göransson, 69.

Besvärligt i vården

Hon går under behandling för en allvarlig sjukdom, och får sms om att logga in i Alltid öppet för informatio­n om vilka förberedel­ser som krävs inför varje besök.

Nu måste de ringa henne och ge instruktio­ner.

– Jag har varit förbannad över det här tidigare, men nu har det blivit ett verkligt bekymmer. Dessutom upptar det vårdperson­alens tid, säger hon.

Hög säkerhet krävs

Problemet är att gamla Androidver­sioner inte säkerhetsu­ppdateras, en fråga som ägs av företaget som äger operativsy­stemet. Och en app med känslig patientinf­ormation kräver högsta säkerhet, förklarar Gabor Révay, IT-ansvarig för Alltid öppet. Man måste till exempel skydda appen mot hackare.

Dessutom upphör supporten på äldre Androidver­sioner.

– Företaget styr när det är ”end of life” för ett operativsy­stem, och då kan vi inte få hjälp när det uppstår problem i appen, säger han.

Samma ordning gäller r Iphone, även om man där r klarar sig med en lite äldre e lur ännu så länge.

Många klagomål

Tusentals användare drabbas. bas. Hittills i år har 35 000 ärenden kommit in, varav många från användare som inte kan uppdatera sin app, enligt Gabor Révay.

– Vi kan inte fortsätta så, säger han.

Och det finns en väg ut, som de arbetar med nu. I stället för en mobil-app utvecklar de en webb-app. De rundar mobilens operativsy­stem och använder webbläsare­n i stället, som alltid kan uppdateras.

– Då är vi inte beroende av senaste modellen av mobilen eller surfplatta­n och slipper inlåsnings­effekten. En webbapp funkar lika bra på datorn, plattan och i mobilen.

Webb-appen kommer att utvecklas, och successivt tas i bruk, under 2023.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? APP-ANSVARIG. Gabor Révay och hans team utvecklar nu en webb-app så att användarna inte ska behöva köpa nya mobiler hela tiden.
INTE ÖPPET ALLTID. Appen går inte att använda för dem med äldre Android-mobiler. Lite äldre Iphones fungerar ännu så länge.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ APP-ANSVARIG. Gabor Révay och hans team utvecklar nu en webb-app så att användarna inte ska behöva köpa nya mobiler hela tiden. INTE ÖPPET ALLTID. Appen går inte att använda för dem med äldre Android-mobiler. Lite äldre Iphones fungerar ännu så länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden