Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Gun har receptet: Så fixar du nya vänner ute på stan

MINGLAR. Kände ingen när hon flyttade in för fyra år sedan

-

Man är någon när folk hälsar, pratar och vill komma på besök.

◗ och lite ensam? Gun Sjöbom tipsar om hur man som nyinflytta­d lär känna nya vänner. – För att få kontakt måste man vara öppen och ta egna initiativ, säger hon.

Ny i stadsdelen

STOCKHOLM

När Gun Sjöblom flyttade från Nynäshamn till Skärholmen i södra Stockholm för fyra år sedan kände hon ingen. Nu har hon en hel krets av vänner och bekanta som hon träffar dagligdags. Skärholmen är ju en stadsdel med många nyinflytta­de så nu vill hon dela med sig av sina tips. Nyckeln är att själv ta initiativ.

Vardagspra­t öppnar upp

Vi möter henne på Skärholmst­orget runt lunchtid när det är mycket liv och rörelse. Det var här hon till en början kryssade runt och gick fram och började småprata med folk hon inte kände sedan tidigare.

– Jag kunde säga exempelvis ”Här sitter du och har det skönt” eller ” Vilken fin kjol du har” sedan var samtalet igång. För att få kontakt måste man vara öppen och ta egna initiativ, säger hon.

En annan plats som varit viktig är Svenska kyrkan vid torget. På bänkarna utanför kyrkan sitter en lång rad med äldre män. De är här ofta så Gun brukar hälsa och byta några ord med dem. Och även om de inte umgås privat tycker Gun just det där vardagliga småsnacket är sådant som ger en extra kvalitet och gör att man känner sig hemma och trivs där man bor.

– Umgänge är jättevikti­gt för mig. Man är någon när folk hälsar, pratar och vill komma på besök, säger hon.

Fann varandra direkt

Strax därefter möter vi Carina Ruthström som har blivit en nära vän till Gun. Även deras möte började vid kyrkan när Gun satt och fikade och Carina frågade om hon fick slå sig ner vid samma bord. Det behövdes bara några ord så var samtalet igång. De pratade om sina familjer, barn och om vad de hade jobbat med och trivdes så bra med varandra att det blev en heldag som slutade på ett glas vin på Silvas kök och bar.

Sedan dess träffas de ofta och Carina som bor sedan lång tid i Vårberg har introducer­at Gun för flera av sina andra vänner.

– Jag föll för att Gun var så rak och trevlig. Och hon är så spontan, det är aldrig något krångel utan är man här kan man bara titta förbi, säger Carina.

Restaurang­en Silvas kök och bar på äldreboend­et är också särskilt betydelsef­ull. Dit går Gun i princip varje dag. När vi slinker förbi börjar hon genast prata med Silva Benjamin som driver restaurang­en och med Lars och Robban som sitter vid ett av borden.

– Mycket sker vid Silvias, där är det alltid någon jag känner, även personalen. Det har blivit en hemvist, säger Gun.

Hon har även lärt känna vänner via en studiecirk­el på ABF och startat den egna klubben Tema Salong, där de är några som träffas och pratar om olika teman.

Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? VIKTIG. VIKTIG Silva Sil Benjamins B j i restaurang är en viktig mötesplats för Gun Sjöbom och flera andra i kvarteret. Hit går de flera dagar i veckan.
FOTO: ANGIE GRAY VIKTIG. VIKTIG Silva Sil Benjamins B j i restaurang är en viktig mötesplats för Gun Sjöbom och flera andra i kvarteret. Hit går de flera dagar i veckan.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? MÖTE. På torget i Skärholmen möter Gun Sjöbom en av sina nyfunna vänner, Carina Ruthström.
FOTO: ANGIE GRAY MÖTE. På torget i Skärholmen möter Gun Sjöbom en av sina nyfunna vänner, Carina Ruthström.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? KONTAKT. Runt torget har Gun Sjöbom slagit sig i slang med många nya bekanta.
FOTO: ANGIE GRAY KONTAKT. Runt torget har Gun Sjöbom slagit sig i slang med många nya bekanta.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? SMÅPRAT. Gun pratar med Lars och Robban på Silvias kök och bar.
FOTO: ANGIE GRAY SMÅPRAT. Gun pratar med Lars och Robban på Silvias kök och bar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden