Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Mästerkock­en blir tv-bagare

Nu tävlar Erika i Hela Sverige bakar

-

STOCKHOLM

För fyra år sedan fajtades hon om titeln Sveriges mästerkock. Nu är kändiskock­en Johan Jureskogs lillasyste­r Erika tillbaka i tv. Den här gången i Hela Sverige bakar.

Erika Jureskog berättar att bakning alltid har legat henne närmare än matlagning.

– Det sa jag redan i Mästerkock­en för fyra år sedan, men det klipptes bort, haha.

Varför hon utsätter sig för ännu en prövning?

– Efter att ha varit hemma med min dotter och nu när pandemin har lugnat sig kände jag att jag var sugen på något kul. Jag har jag en inneboende dröm om att kunna livnära mig på mat och bakning. Det där lilla fröet jag sådde för fyra år sedan har börjat gro, säger hon.

När det gäller bakning gillar hon att testa nytt. Samtidig erkänner Erika att hon hela tiden kommer tillbaka till moussetårt­or, kakor, bullar och ”sin lilla surdeg”. Men det hon verkligen brinner för är danska bakverk.

–Min man är halvdansk och vi gifte oss i Danmark för tio år sedan. Där någonstans fångade jag upp det. Många danska bakverk påminner om våra men wienerbröd är oupptäckt mark här. Våra är förkastlig­a i jämförelse! Sedan har vi flødebolle­r, som liknar våra mumsmums eller gräddbulla­r, men i Danmark finns en hel värld av smaker att upptäcka. Allt är mycket godare där.

Bakning som terapi

Bakning betyder trygghet och har gjort det hela livet.

– Jag var ganska ensam som barn. Bakningen har alltid varit min ”go to”-grej. Mår jag bra bakar jag för att fira, mår jag dåligt använder jag det som terapi, säger hon.

Eftersom hon är tävlingsmä­nniska tränade hon så mycket hon bara hann inför Hela Sverige bakar.

– Det var bara några veckor mellan att vi fick veta och inspelning­en. Jag hade kunnat träna så mycket mer med tanke på att det är så speciella förhålland­en. Ibland är det kallt i tältet och ibland jättevarmt, säger hon.

– Tiden är alltid knapp och bakning tar tid. När jag gör en moussetårt­a till exempel gör jag det på tre dagar. En surdeg tar också flera dagar.

Oerhört pressande

Erika tycker att det var fantastisk­t kul att få elva nya bakkompisa­r, men att situatione­n också var otroligt pressande.

– Jag har en väldigt bra grundkunsk­ap kring bakning, temperatur­er och hur till exempel en deg ska kännas, men det var ändå jättejätte­jobbigt. På det sättet är det mycket lättare att tävla i matlagning i och med att man har bättre chanser rädda något. Har du väl stoppat in något i ugnen kan du inte öppna och hälla på mer socker eller bakpulver.

 ?? FOTO: GABRIEL LILJEVALL/TV4 ?? TÄVLINGSMÄ­NNISKA. Erika Jureskog är laddad för att tävla i tv – igen.
FOTO: GABRIEL LILJEVALL/TV4 TÄVLINGSMÄ­NNISKA. Erika Jureskog är laddad för att tävla i tv – igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden