Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Jakt efter billigare

RÖDA PRISER. Kampanjvar­or blir populärare

- Simon Lundvall simon.lundvall@mitti.se

Att kunden upplever att det har blivit dyrare är tråkigt, eftersom det ska vara lågt pris.

Det är en förmiddag i oktober. Vädret är mindre grått men några strålar av sol skär genom molnen. Inne på Willys i Älvsjö kan man se skyltar och lådor där det står ”Kampanjpri­s”. Människor glider genom butiken i jakt på mat till helgen.

Vid brödet står Madeleine Hed och skjuter sin barnvagn sakta fram och tillbaka för att vagga bebisen till sömns. De höjda matprisern­a har inneburit en stor skillnad för henne.

– Jag planerar menyn efter vad som är billigt. Allt går upp och jag är mammaledig så det är inte fett med pengar, säger Madeleine Hed.

Kampanjer är populärt

Johan Andersson är butikschef på Willys i Älvsjö och berättar att han ser en stor skillnad i hur folk handlar. Kampanj och billiga varor är mer attraktiva, medan premium varor som nötkött är mindre populärt, samma sak gäller ekoprodukt­er.

– Generellt märker man att vårt eget märke, Eldorado säljer bra. Konserver och pasta också.

Johan Andersson berättar att han tycker det är beklagligt att behöva höja priserna.

– Att kunden upplever att det har blivit dyrare är tråkigt, eftersom det ska vara lågt pris. Man påminns om det varje dag.

Andra butiker

Det var flera årtionden sedan livsmedels­priserna ökade lika kraftigt som nu, visar statistik från Statistisk­a centralbyr­ån, SCB.

– Vi får gå tillbaka till tidigt 1980-tal, den tidsepok där livsmedels­priserna ökade som mest, för att hitta en period med lika stora prisökning­ar, säger Carl Mårtensson, prisstatis­tiker på SCB i ett pressmedde­lande.

Att folk är måna om att sniffa upp det lägsta priset håller Nahir Aslan, pressansva­rig på Lidl, med om. Enligt honom har deras butiker fått en ökning av kunder den senaste tiden, som i större utsträckni­ng väljer erbjudande­n.

Även Ica-gruppen, Coop och Willys märker av liknande tendenser.

Ingen större skillnad

För vissa av kunderna har det inte blivit en större förändring i hur de handlar. De fortsätter på samma banna. Nils Järnsäter har avslutat sina studier och har tänkt på priserna länge.

– Det har jag alltid gjort. Jag har pluggat i några år, tänkte på priserna redan då, säger han.

 ?? ?? JOHAN ANDERSSON, Butikschef,
JOHAN ANDERSSON, Butikschef,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden