Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Frida liftar med båtar för att visa det goda

LÅNG TUR. Har rest till Öland och tillbaka

- HÄGERSTEN Simon Lundvall

De litar på mig, jag litar på dem.

Utan pengar och med endast ett vindskydd gav sig Frida Löfqvist ut i Sverige för att under sex veckor lifta med båtar och sova hemma hos främlingar.

– Det här gör jag för jag vill visa den tillit och hjälpsamhe­t som finns i människor, säger hon.

Frida Löfqvist, 41 år, från Hägersten har för sjätte året i rad gett sig ut på ett äventyr för att visa att människor har tillit till varandra.

Under sex veckors tid har hon tagit sig till Öland och tillbaka hem till Mälaren bara genom att lifta med båtar och ”knacka dörr” i gästhamnar. Om nätterna har hon varit beroende av främlingar­nas gästfrihet för mat och husrum, även där genom dörrknackn­ing.

Hon hade också med sig ett vindskydd ifall att hon blev tvungen sova ute. I början valde hon till och med att göra det när det var varmt och skönt, även om hon blev erbjuden husrum. En gång sov hon på ett hustak med utsikt över Vaxholm.

– Oftast blir jag erbjuden att sova inne, säger hon.

”Ömsesidig tillit”

Att sova hemma hos främlingar gör henne inte nervös.

– Det är en ömsesidig tilllit. De litar på mig, jag litar på dem. Vi får ofta höra från massmedia och film att vi ska vara rädda för varandra och att människor är farliga. Verklighet­en ser inte ut så, det är bara läskiga fantasier.

En gång efter att hon fått husrum hos ett par så frågade de sedan om hon kunde stanna i två dagar. Paret skulle nämligen in till stan i två dygn och behövde en kattvakt. En uppgift Frida Löfqvist gärna tog sig an.

När hon liftar med människor så brukar det uppstå diskussion­er. Folk öppnar upp sig och berättar om privata saker som ensamhet, rädslor och om vad som är viktigt i livet.

Planerar nya äventyr

I år började resan i Vaxholm, åkte via Stockholms skärgård ned längs kusten, över till Öland för att sedan åktervända till Norrtälje och till sist Mälaren. Nu är Frida Löfqvist hemma i Örnsberg men har redan börjat planera sitt nästa äventyr.

– Jag ska få in lekfullhet i mitt nästa projekt. Jag har lite tankar och idéer.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DÖRRKNACKN­ING. Genom att knacka dörr i gästhamnar har Frida Löfqvist fått lift till nästa ö.
FOTO: PRIVAT DÖRRKNACKN­ING. Genom att knacka dörr i gästhamnar har Frida Löfqvist fått lift till nästa ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden