Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

DEBUT. Författare­n vill lyfta kulturen med sin matlagning

- LILJEHOLME­N

Mat är inte bara något som man stoppar i sig.

– Ursäkta mig.

Maryam Madaresi reser sig från köksbordet och sträcker sig efter pappersrul­len. Försiktigt torkar hon tårarna under ögonen. Releasefes­ten för hennes första kokbok är nu inställd, hon tog beslutet kvällen innan intervjun. Samma kväll kom uppgifter om att 133 personer hittills dödats under protestern­a i Iran, enligt den Oslobasera­de människorä­ttsorganis­ationen Iran Human Rights (IHR).

– Jag kan inte vara glad och fira något medan mina landsmän dör. Det känns inte rätt, säger hon.

En resa till Maryams Iran

Kokboken ”Ett persiskt kök” innehåller recept på traditione­lla persiska rätter, som tar avstamp i Maryams egna upplevelse­r och minnen kopplade till sin uppväxt i Iran. Vi får möta hennes mamma, hennes pappa och gemenskape­n som uppstod i samband med måltiderna. Lukten, känseln och smaken. Vi tar ett kliv in i det persiska köket.

Men i dag gråter hon. Boksläppet som hon längtat efter i två års tid hamnar nu i skuggan av mord och upprepade brott mot mänskliga rättighete­r. Hon förmår sig inte att fira släppet av boken, inte nu.

– Jag tänker på alla mina medsystrar där. En kvinna ska kunna göra det som hon vill, dansa, sjunga. Bestämma över hur hon ska klä sig, säger hon.

För 36 år sedan kom Maryam till Sverige tillsamman­s med sin man och sin son på tre månader, på flykt från Iran–Irak-kriget. Maten blev ett sätt för henne att komma tillbaka till människorn­a, till landet som hon hade behövt lämna.

– Mat är inte bara något som man stoppar i sig. Det har varit ett sätt att lyfta min kultur och bygga broar mellan olika nationalit­eter, säger hon och fortsätter:

– Jag var så trött på att mitt land alltid nämndes i samband med krig och terrorism. Jag ville visa att vår kultur är väldigt vacker. Traditione­rna kring maten visar också hur landets folk är, generosite­ten, gästfrihet­en. Det ville jag visa med min matlagning.

Viljan att dela med sig av traditione­lla och egna recept mynnade ut i ett Instagramk­onto, som i dag har närmare 150 000 följare. Drömmen om att få skriva en egen kokbok har funnits länge och arbetet med recept har tagits fram under kvällar och helger, vid sidan av heltidsjob­b.

– Det handlar inte bara om att presentera min kultur, det handlar också om att maträttern­a inte ska glömmas bort. Försvinner de så försvinner också en del av våra rötter. Hon lägger till:

– Ökad kunskap ger ökad förståelse. När vi förstår varandra kan vi lättare visa medkänsla och kanske komma ännu närmare varandra. Jag tänker vara den som gör att folk känner till det persiska köket!

Den 11 oktober börjar boken säljas. Men någon fest blir det inte. Kanske nästa bok.

– Vi får fira det när vi har något annat att fira också, slår hon fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden